Читај ми!

Ko će kupovati evropske automobile

Još u martu tokom Ženevskog salona automobila stručnjaci su upozoravali na probleme koji mogu nastati ako bude većih poremećaja na ruskom tržištu. Najnovija vest da su prodavci kola u Rusiji obustavili prodaju zbog pada vrednosti rublje – ostavila je dilemu ko će naredne godine kupiti skoro tri miliona automobila, koliko su pre ukrajinske krize od evropskih proizvođača kupovali Rusi.

Borba za svakog kupca u Evropi je borba za radna mesta i život fabrika automobila koje krajem godine, prema oceni ekonomista, zbog smanjene tražnje u čitavoj Evropi proizvode gubitke.

Ako Rusi kupe trećinu automobila u Evropi, i ako su to do sada plaćali čvrstom valutom pokrivenom naftom i gasom, od sada, kada pada cena naftnih derivata i vrednost same rublje na svetskoj berzi, logično je pitanje ko će tih tri miliona automobila kupiti i čime će ih platiti.

"Dramatičan pad ruske rublje vodi ka poslovnom masakru cele auto-industrije. Kada rublja potone, to je masakr za sve. To je crvena linija na računima, ljudi gube novac, svi proizvođači automobila gube novac", kaže Karlos Gosn iz kompanije "Reno Nisan".

Na kraći rok možda gube Rusi, ali na duži rok bar četiri veća proizvođača automobila u Evropi ostaće bez posla. Njihove narudžbine u Evropskoj uniji neće biti dovoljne da se preživi u 2015. godini, pa će bez ruskog tržišta biti bankrota, a možda i privrednog gašenja čitavih regija.

"Mi Rusiji nećemo uvoditi sankcije, ali moramo znati šta sve ovakva situacija nosi. Moramo se suočiti sa drastičnim padom tražnje, mi nemamo rezervna tržišta. Kina je daleko, a daleko je i Amerika – njihova tržišta jedino normalno funkcionišu, a tamo već ima ko da proizvodi i prodaje vozila", kaže Alan Mulari iz "Forda Evrope".

Ko će u stečaj a ko će preživeti – brzo će se videti. Banke i oni koji pozajmljuju novac već su izbacili liste poželjnih i nepoželjnih proizvođača automobila.

Poželjni će imati šansu, a nepoželjni će najverovatnije biti ponuđeni na prodaju – a tu su Kinezi kao kupci najveći favoriti.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару