Značajno objavljivanje ugovora sa "Etihadom"

Za građane Srbije je značajno objavljivanje ugovora sa "Etihadom“, ali je još važnije šta u tom ugovoru piše, kaže profesor FPN-a Dragan Simić.

Najbitnije za građane Srbije je šta u ugovoru sa "Etihadom" piše a taj ugovor omogućuje jedno veliko rasterećenje za njih, rekao je Dragan Simić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Simić kaže da je JAT bio veliki gubitaš koji je iz godine u godinu opterećivao državni budžet a time i građane Srbije.

"Da nije sklopljen ugovor sa "Etihadom" Srbija bi verovatno ostala bez nacionalnog avio-prevoznika", kaže Simić.

On smatra da je za zemlju koja teži demokratiji i transparentnosti veoma važno što je ugovor sa "Etihadom" objavljen.

Pre nekoliko dana, u američkoj ambasadi prokomentarisali su da je objavljivanje ugovora između države i stranih kompanija za Vladu veliki izazov, jer je reč o komplikovanom ekonomsko-političkom pitanju.

Simić kaže da je to zato što se u SAD-u država ne meša u poslovne ugovore sem u izuzetnim slučajevima kakvih je bilo tokom poslednje ekonomske krize. 

"Privatne kompanije žele da neki delovi ugovora ostanu tajni, posebno kada je reč o delovima ugovora koji bi mogli da otkriju njihovu poslovnu taktiku", kaže Simić.

Nakon nekoliko godina i ti delovi ugovori mogu da budu objavljeni.

"Objavljivanje dokumenata je delikatno i zbog toga što treba zadržati poverenje partnera", kazao je Simić.

Još većih izazov u narednim mesecima biće, po svemu sudeći, u spoljnoj politici. Simić kaže da će pritisaka svakako biti posebno kada je reč o Rusiji.

"Srbija je opredeljena da ide ka EU. Međutim, interes Srbije je da ekonomski sarađuje i sa drugim državama, među kojima je i Rusija ali i arapske zemlje, što potvrđuje i ugovor sa "Etihadom", zaključio je profesor FPN-a .

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво