Prvi srpski šampanjac

U Vinči predstavljena prva serija penušavog vina napravljena u saradnji sa francuskim enolozima. Šampanjac pod nazivom "Trijumf" napravljen je na tradicionalan način i namenjen je i stranom i domaćem tržištu.

Vinarija "Aleksandrović" je napravila prvi srpski šampanjac u saradnji sa stručnjacima iz Francuske, a prva serija penušavog vina pod nazivom "Trijumf" predstavljena je u Vinči. U seriji ima 13.000 boca, a napravljena je od oplenačkog grožđa.

Proizvodnja, od dana od kada je ubrano grožđe sorte "šardone", pa do flaširanja, trajala je 15 meseci.

"Trijumf" se, za razliku od dosadašnjih domaćih penušavih vina, proizvodi na tradicionalan način fermentacijom u boci, to jest, šećer se transformiše u alkohol i ugljendioksid i tada nastaju mehurići.

Vinarija Aleksandrović je prvi srpski šampanjac napravila u saradnji sa stručnjacima francuskog enološkog instituta "Šampanj", čiji saradnik Pjer Iv Borne kaže da se plašio da će biti teško prilagoditi kriterijume proizvodnje šampanjca jer je ovo potpuno drugačiji kraj.

"Sada pouzdano tvrdim da su vaša grožđa odlična. Ovo podneblje je pravo za vinograde", kaže Borne, enolog Instituta "Šampanj".

Prvi  srpski  šampanjac  proizveden je od roda 2008. godine, a za 10.000 flaša bilo je potrebno 20.000 kilograma grožđa.

"Trijumf" je namenjen inostranom i domaćem tržištu, a u Srbiji će jedna boca koštati 2.500 dinara.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 11. мај 2025.
9° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом