Читај ми!

Nacionalni dan rodne ravnopravnosti - konačno rad čistačica počinje da se ceni

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na Nacionalni dan rodne ravnopravnosti skreće pažnju na tri teme u čijem su fokusu žene: rodno nasilje i izmene Krivičnog zakonika, rešavanje problema akušerskog nasilja i - položaj žena na selu. Poverenica za RTS kaže da je konačno rad čistačica počeo da se ceni i da je to raduje. Slučaj ubistva Milana Pantića mora da se istraži, nedopustivo je da se toliko čeka, rekla je Jankovićeva.

Nacionalni dan rodne ravnopravnosti obeležava se od 2021. godine.

Pre nekoliko dana predstavljeni su rezultati Asocijacije All for All o tome da više od 41 odsto ispitanika kaže da kompanije nedovoljno ili uopšte ne promovišu inicijative za poštovanje različitosti, ravnopravnosti i inkluzije.

Koliko ta činjenica da Srbija ima Nacionalni dan za rodnu ravnopravnost pomaže u osnaživanju žena?

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je gostujući u Jutarnjem programu da je dobro čuti da postoji veće interesovanje o ravnopravnosti. Ali i da samo postojanje međunarodnog ili nacionalnog dana znači da postoje problemi koje društvo treba da rešava.

Rodno nasilje

"Za ovaj dan bih izdvojila tri problema. Rodno nasilje - imamo inicijative za izmene Krivičnog zakonika, kako bi žrtva bila obaveštena kad osuđenik koji je počinio nasilje treba da bude pušten iz zatvora ili ako je pobegao iz zatvora. Potrebno je kažnjavati širenje eksplicitnog sadržaja", rekla je Brankica Janković i istakla da je neophodna kordinacija svih službi u praćenju femicida.

Akušersko nasilje

Poverenica je apostrofirala kao drugi problem akušersko nasilje. Napomenula je da je njen kabinet pre dva meseca uputio ponovo preporuku mera da se stvore bolji uslovi za dostojanstvene uslove tokom trudnoće i porođaja. Kaže da je ophođenje u bolnicama često razlog što žene odustaju od drugog deteta. 

Žene na selu

Kao treću temu o kojoj je potrebno više voditi računa, Brankica Janković je istakla položaj žena na selu.

"Položaj žena na selu je teži nego u gradu. Mnoge žene koje žive na selu nemaju ni zdravstveno osiguranje", kaže Jankovićeva.

Komentarišući naslove u novinama po kojima čistačica može da zaradi i 1000 evra, poverenica kaže da je konačno taj rad počeo da se poštuje.

"Posao čistačice, higijeničarke, a tu spada i nega starijih osoba - obično obavljaju žene. Raduje me ova činjenica", rekla je poverenica..

Osvrnula se i na činjenicu da su transplatacije u Srbiji gotovo stale.

"Transplatacija je mnogima jedini način da žive, ne možemo dozvoliti da zbog pravne procedure nemamo transplatacije. Nemamo pravni okvir i imamo mali broj transplatacija", kaže Jankovićeva i dodaje da je potrebno staviti u proceduru izmene i dopune zakona.

Govor mržnje ne sme biti mera normalnosti

Sledeće nedelje obeležava se Dan protiv govora mržnje. Poverenica kaže da će predstaviti 18. juna novo istraživanje.

"U medijima nećete naći baš eksplicitan govor mržnje, ali neprimeren govor, mizociniju i seksistički govor ćete naći. Ne možemo dozvoliti da govor mržnje bude mera normalnosti", kaže Brankica Janković.

Danas se navršava 23 godine od ubistva novinara Milana Pantića. Jankovićeva kaže da ljudi nisu svesni koliko je novinarski posao težak. Komentarišući da ni posle 23 godine protiv ubica Milana Pantića nije podignuta optužnica, kazala je:

"Nedopustivo je da se toliko čeka", zaključila je poverenica Brankica Janković.

уторак, 16. јул 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару