Читај ми!

Hercegovci iz Čikaga otputovali u Njujork, u sedištu UN govore o stradanju Srba

Članovi udruženja "Hercegovac" iz Čikaga na putu su da po drugi put u tri nedelje govore u zgradi Ujedinjenih Nacija o stradanju srpskih porodica početkom 90-ih godina prošlog veka u Bosni i Hercegovini. Kažu da su proslavili slavu Svetog Vasilija Ostroškog uz brigu o predlogu rezolucije o Srebrenici i uputili se ka Njujorku.

Udruženje Hercegovaca u Čikagu proslavilo je svoju slavu svetog Vasilija Ostroškog što je već postavljena tradicija u ovom gradu.

Sečenje slavskog kolača obavljeno je u društvenoj sali Srpske pravoslavne crkve Vaskrsenja Hristova na Palme Skveru, koja je na samo nekoliko minuta od najstrožeg centra Čikaga.

"Pri samim planovima oko stvaranja udruženja, mi smo gledali da zaštitnik našeg udruženja bude naš svetitelj koji je poreklom Hercegovac, sveti Vasilije Ostroški", objasnio je predsednik udruženja Dušan Magazin.

Nedavno je Dušan Magazin, zajedno sa drugim Srbima, govorio na panelu UN u Njujorku, o stradanju njegove familije početkom 90-ih godina u Bosni i Hercegovini.

Ponovo će kao i većina drugih učesnika panela i Srpske zajednice u Sjedinjenim Državama putovati u Njujork da govore u zgradi UN, povodom sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se razmatrati rezolucija o Srebrenici.

Kaže da je prvo obrađanje bilo veoma emotivno i da im je bilo drago da mogu da ukažu u UN na stradanje koje su preživeli i na žrtve koje pokušavaju da se umanje.

"Da se od nas koji smo preživeli stradanje, što gubitak familije, što kroz logore i sve, napravi da smo mi ti zločinci – što je najgore po naš narod, sve što se insistira na tome da budemo, da dobijemo taj nacionalni žig", navodi Magazin.

Očekuju da će se u UN sresti i sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Pravoslavna crkva u Čikagu stara 119 godina

Crkva Vaznesenja Hristovog je najstarija crkva u Čikagu, osnovana je 1905. godine – to znači da je stara 119 godina, kaže starešina hrama protojerej-stavrofor Luka Lukić.

Hercegovci u Čikagu imaju mnogo planova za naredni period, a poslednja je da će da zida srpsku pravoslavnu crkvu na Zelengori.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије