Читај ми!

Dogovor Vlade i prosvetara - brza izmena Krivičnog zakona

U tekst izmena Krivičnog zakonika uvrstiće se posebno krivično delo kojim će se sankcionisati napad na zaposlene u obrazovanju, dogovoreno je na sastanku reprezentativnih sindikata prosvete i ministarki prosvete i pravde. Predlog teksta Vlada će sindikalcima poslati sutra. Dogovoru je prethodio protest prosvetara.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i ministarka pravde Maja Popović razgovarale su u Vladi Srbije sa predsednicima i predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti o statusu prosvetnih radnika i prevenciji i smanjenju nasilja u školama.

 Na sastanku je dogovoreno da se u tekst Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika koji priprema Radna grupa Ministarstva pravde uvrsti, u cilju povećane krivično-pravne zaštite prosvetnih radnika, posebno krivično delo kojim će se sankcionisati napad na zaposlene u obrazovanju, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović istakla je značaj saradnje sa sindikatima koji su važan partner ministarstva i učestvuju u svim procesima kako bi se našla najbolja zakonska i podzakonska rešenja i unapredio obrazovno-vaspitni rad.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dobrivoje Marijanović rekao je da je neophodno da se poboljšaju uslovi kada je reč o bezbednosti svih aktera u obrazovanju, ne samo profesora, jer kako kaže, napade trpe i pomoćno osoblje, učenici i roditelji.

"Insistiramo na tome da se hitno i neodložno kazne napadači, i da se svaki napad na osoblje škole i na nenastavno osoblje, smatra krivičnim delom. Smatramo da to mora da se uradi odmah - bez odlaganja", izjavio je Marijanović za Tanjug. 

Prosvetari, koji su se u 12 časova okupili ispred Skupštine Srbije, poručili su da nasilja ne sme da bude u školama, niti u bilo kom segmentu društva.

Nešto posle 13 časova prosvetni radnici su stigli ispred zgrade Vlade Srbije, da bi predali zahteve.

Tokom šetnje, privremeno je za saobraćaj bila zatvorena Ulica Kneza Miloša, Kralja Milana i Nemanjina.

понедељак, 17. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије