Pobusani ponedeljak - na groblje se nose ofarbana jaja

Srpska pravoslavna crkva obeležava Pobusani ponedeljak, odnosno "Vaskrs za mrtve", dan kada se uređuju grobovi preminulih i kada se na groblja iznose farbana jaja.

Prvi ponedeljak posle trodnevnog vaskršnjeg slavlja naziva se Pobusani ponedeljak. Ime je dobio po običaju da se danas pobusaju grobovi, odnosno uredi i od korova očisti busenje na humkama.

Tokom Velike i protekle Svetle nedelje nije bilo pomena ili parastosa.

Ovaj ponedeljak je prvi dan kada se ponovo mogu pominjati mrtvi.

U pojedinim delovima zemlje, smatra se Vaskrsom pokojnika, te se daje pomen i sprema za dušu umrlim precima i srodnicima.

Uz prekađivanje grobova, na pobusani ponedeljak pale se sveće pokojnicima, za čiju se dušu dele vaskršnja jaja. Boje se ovoga jutra, isključivo u crvenu boju, bez šara.

Jajima se kucne na spomenik, uz reči „Hristos vaskrse", čime se radost Hristovog vaskrsenja deli sa onima koji su napustili ovaj svet. Ovaj zadušni dan još se naziva i Mali Vaskrs.

Ponegde se obeležava i kao kumačni ponedeljak, odnosno ružičalo - dan sklapanja drugarstva i pobratimstva mladih.

Zbog očekivane gužve, u Beogradu će se, od 8 do 16 časova pojačati sve linije koje vode ka gradskim grobljima. Automobilima je zabranjen ulaz na sva groblja od 7 do 15.30 sati. Na Novom, Centralnom, Starom bežanijskom, Banjičkom, Zemunskom i Topčiderskom groblju zabrana se produžava na čitav dan.

Za starije i posetioce koji se teže kreću, od 7 do 15 sati obezbeđen je prevoz od ulazne kapije do najudaljenijih parcela na Centralnom i groblju Zbeg, po potrebi i na Novom groblju.

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије