Policija pojačava kontrolu saobraćaja - uključene sve kamere, radari i presretači

Od sutra pa do 1. maja policija će sprovoditi pojačanu kontrolu saobraćaja. Prvog maja brzina će se meriti neprekidno - 24 sata. Biće uključene sve kamere, radari i presretači. Za predstojeće praznike MUP najavljuje i kontrolu na alkohol i psihoaktivne supstance.

U poslednjih pet godina u saobraćaju na putevima u Srbiji godišnje strada više od 500 ljudi, dok oko 3.000 zadobije teške, a 16.000 lake telesne povrede, saopšteno je iz MUP-a povodom "Nedelje prevencije povreda u saobraćaju".

Istovremeno se održava i međunarodna akcija ROADPOL. Zbog neradnih dana za predstojeće praznike, očekuje se gušći saobraćaj na putevima, pa će i saobraćajna policija pojačati kontrole na svim najfrekventnijim putnim pravcima u zemlji.

Bojan Radovanović, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije, rekao je za RTS da su tokom poslednja 24 časa zabeležene 104 saobraćajne nezgode u kojima je  11 osoba zadobilo teške, a 36 lake telesne povrede, ali da je ono što ohrabruje to što nije bilo poginutih na putevima u Srbiji.

Istakao je da se pažnja obrati na nepovoljne vremenske uslove za vožnju, posebno na deonicama puta duž rečnih tokova, klisura, iznad reka.

Vozači se, kako kaže, moraju adaptirati na takve vremenske uslove. Kad je kiša i kad se veća količina vode sliva na vetrobranska stakla, bočna ogledala, to može dodatno da izaziva umor onoga ko je za volanom.

“Saobraćajna policija se pozicionira i usmerava patrole upravo na te deonice, omogućavamo vidljivost tako što koristimo rotaciono svetlo, posebne svetlosne znake kako bismo predupredili moguće rizike saobraćajnih nezgoda", rekao je Radovanović.

U protekloj godini smanjen broj poginulih za 50

Ipak, saobraćajne nezgode godišnje, po statistici od prethodnih pet godina, odnose oko 520 života godišnje, a vrlo često vozači su pod dejstvom alkohola, psihoaktivnih supstanci i ne poštuju pravila u saobraćaju.

"Moram da naglasim da je u prethodnoj godini zabeleženo smanjenje broja poginulnih lica za čak 50 i to nam je vodilja da i u nastavku našeg rada poboljšamo bezbednost saobraćaja i smanjimo broj saobraćajnih nezgoda", rekao je Radovanović.

MUP je pozvao građane da predlože lokacije i deonice puteva gde bi želeli da bude saobraćajna patrola, a do sada je stiglo 615 predloga, rekao je Radovanović.

Istakao je da Uprava saobraćajne policije raspolaže sa 230 radarskih uređaja sa  stacionarnim merenjem, ali i 16 vozila presretača kojima su ugrađeni uređaji za merenje brzine vozila u pokretu.

Takođe, na područjima gradova, na 127 lokacija instalirano je 285 uređaja za automatsku detekciju prekršaja, od toga 153 uređaja koji detektuju prekršaj i prekoračenje brzine kretanja vozila.

"Sve ovo uz maksimalno angažovanje policijskih službenika na terenu nas hrabri da ćemo za vreme praznika i vikenda usmeriti kontrolu saobraćaja. i obezbediti nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja i sprečiti nastanak nezgoda, a samim tim i posledice saobraćenih nezgoda", rekao je Radovanović.

Nesavesni vozači pod lupom policije i pravosuđa

Od 25. aprila do 1. maja sprovodi se i akcija ROADPOL u okviru koje će se realizovati i "Speed Marathon", koji podrazumeva merenje brzine kretanja vozila 24 časa neprekidno.

"Tu će biti uključeni svi radarski uređaji, pokriveni svi putni pravci, naročito najfrekventniji, uvešćemo stacionarno merenje bez zaustavljanja i sa zaustavljanjem u neposrednoj kontroli saobraćaja", rekao je Radovanović.

Kada je reč o kontroli bez zaustavljanja vozila, na osnovu otkrivenog i dokumentovanog prekršaja uputiće se poziv vlasniku vozila da u zakonskom roku ostavi podatke i odnosu na učinjeni prekršaj, njemu će biti izrečena  odgovarajuća prekršajna sankcija, ukazao je Radovanović.

“Cilj nam je stvorimo subjektivni osećaj kod učesnika u saobraćaju, naročito onih koji se nebezbedno ponašaju i sa grubim kršenjem pravila, da će biti pod lupom kako uprave saobraćajne policije, tako i pravosudnih organa i da nećemo ostaviti mogućnost da se izbegne prekršajna sankcija", istakao je Radovanović.

субота, 13. јул 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару