Dobili trajne dozvole ali i ograničenja - kolika je maksimalna dozvoljena brzina trotineta

Agencija za bezbednost saobraćaja saopštila je da je lako električno vozilo odnosno trotinet - motorno vozilo sa najmanje dva točka, mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga motora nije veća od 0,6 kW i čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 kilometara na sat i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kilograma.

Na osnovu izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja, 1. marta je usvojen i Pravilnik o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnice za laka električna vozila. 

Prema Pravilniku koji je stupio na snagu 5. aprila, posle 15. juna 2024. godine, u saobraćaju na putu mogu učestvovati samo laka električna vozila na kojima je postavljena nalepnica, saopštila je Agencija za bezbednost saobraćaja. 

Procedura za registrovanje lakog električnog vozila podrazumeva da vlasnik lakog električnog vozila popunjava i podnosi zahtev za izdavanje nalepnice na propisanim obrascima i predajnim mestima sa liste koja je objavljena na zvaničnom sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja. 

Uz pomenuti zahtev, neophodno je priložiti i tehničku dokumentacijau koja se dobija prilikom kupovine trotineta, kako bi se utvrdili marka vozila, trajna nominalna snaga elektromotora, najveća konstruktivna brzina i masa praznog vozila.

Potrebna je i fotokopija lične karte ili očitana lična karta odnosno dokaz o upisu u registar pravnih lica za pravna lica. 

Potrebna je i popunjena i potpisana izjava na propisanom obrascu koja se preuzima na predajnim mestima, kao i dokaz o uplaćenoj naknadi na ime izdavanja nalepnice. 

Agencija podseća da su nalepnice za trotinete trajne i da ne zahtevaju godišnje obnavljanje, a nova se može idati na zahtev vlasnika trotineta, u slučaju oštećenja ili uništenja.

Dodaje se da izdavanje i postavljanje nalepnice ne bi trebalo da traje duže od 30 minuta, a neophodno je i da vlasnik doveze trotinet na lice mesta.

Sve dodatne informacije o načinu podnošenja zahteva, potrebnoj dokumentaciji i detaljnijoj informaciji o predajnim mestima, možete dobiti kroz kontakt formu putem imejla trotineti@amss-cmv.co.rs, kao i putem kol centra AMSS na broj 1987. 

Posle 15. juna 2024. godine, u saobraćaju na putu mogu učestvovati samo laka električna vozila na kojima je postavljena nalepnica u skladu sa odredbama ovog pravilnika, podseća se u saopštenju Agencije za bezbednost saobraćaja.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара