Počela besplatna vakcinacija protiv HPV virusa studenata mlađih od 26 godina

U studentskim poliklinikama širom Srbije počela je vakcinacija studenata mlađih od 26 godina protiv HPV virusa. Besplatne vakcine obezbeđene su za 2.000 studenata. Ta vakcina, inače, besplatna je od ranije za populaciju do 19 godina.

Vakcine su u Studentsku poliklinu u Nišu stigle u petak, i već istog dana u popodnevnim satima počela je vakcinacija. Vest koja se brzo proširila među studentima.

Miljana Nedeljković, student stomatologije kaže da je saznala za vakcinaciju od kolega sa fakulteta i ističe da je veoma važna prevencija infektivnih bolesti, pogotovo među mladima jer su odnosi sve liberalniji.

"Smatram da je akcija dobra, povoljna je za sve studente, svakako je besplatno, u smislu povoljna je da samo benefite možemo da imamo od nje," navela je student medicine Tamara Petrović.

Vakcina se prima u tri doze - druga doza dva, a treća šest meseci posle prve. Potrebno je da student nema navršenih 26 godina u trenutku kada prima prvu dozu. Lekari poručuju da rizika nema.

"Preporučuje se svima. Možda je veći benefit kod devojaka koje nisu imale polne odnose ali svakako je namenjena i osobama koje su imale odnose. Pokriva devet podvrsta HPV virusa koji su najviše zastupljeni u patoloogiji koju izazivaju. Patologija je od polno prenosivih bradavica kondiloma pa čak do karcinoma grlića materice", kaže  ginekolog Studentske poliklinike u Nišu dr Bratislav Bašić.

Vakcinacija se obavlja u studentskim poliklinikama širom Srbije uz overenu zdravstvenu knjižicu, a mogu je primiti i studenti privatnih fakulteta.

"I muški pol može da primi, tako da smo imali kuriozitet - prva data vakcina u petak bila je data osobi muškog pola. Na našim sajtovoima će biti, studentskim zvaničnim, dati kontakt telefoni , biće na zakazivanje zbog organizacije i prirode posla," naveo je dr Radomir Pešić, direktor Studentske poliklinike u Nišu.

Prema podacima Instituta Batut u Srbiji od raka grlića materice svake godine oboli 1100 žena, a umre njih oko 450. A to je 1.100 jakih i 450 još jačih razloga za prevenciju.

среда, 19. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије