Читај ми!

Major policije Otović Pjanović: Eliminacija osumnjičenih tek kada se dobiju nesumnjive činjenice koje ih mogu isključiti

Major policije Bojana Otović Pjanović rekla je za RTS da ne može da govori o konkretnim podacima iz istrage nestanka Danke Ilić, kao ni o osumnjičenima, ali ističe da je potraga za dvogodišnjom devojčicom neprestana i da se proveravaju sve činjenice i sva lica koja mogu da se dovedu u vezu sa njenim nestankom.

Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, koja je nestala prošlog utorka u Banjskom polju kod Bora ušla je u osmi dan, a istraga na teritoriji Srbije je proširena.

U istragu o njenom nestanku uključila se i bečka policija, nakon što se pojavio snimak dve žene na ulici Beča pored kojih se igra devojčica koja liči na dvogodišnju Danku Ilić. MUP Crne Gore apeluje na građane da obaveste Interpol ako imaju podatke o Danki.

Major policije Bojana Otović Pjanović je gostujući u Dnevniku RTS-a rekla da ne može da govori o konkretnim podacima iz istrage, ali je navela da je istraga od prvog dana jako dinamična, opsežna, uz punu koordinaciju.

"Rade se provere na svim mogućim činjenicama, okolnostima. Sva lica koja se mogu dovesti u bilo kakvu vezu sa navedenim događajima se proveravaju. Kao što je inače policijska praksa onog trenutka kada se prijavi nestanak deteta, najpre one prve mere i radnje koje se preduzimaju odnose se pre svega na obilazak i pretragu terena u najbližem krugu mesta događaja“, navela je Otović Pjanović.

Ističe i da se istraga i pretraga terena nije vodila samo u tom užem krugu mesta događaja, već i da je proširena sve moguće granične prelaze, pristupe, puteve koje vode do graničnih prelaza kako bi se eliminisala svaka mogućnost da bi neko mogao da napusti državu.

Navodi i da su uzeti svi mogući snimci svih mogućih kamera, sa svih mogućih pravaca, a provere se ne rade samo u Policijskoj upravi u Boru i samom gradu u Boru, već i u okolnim upravama.

"Svako lice koje je prošlo bilo kojim pravcem i koje se moglo dovesti u vezu, u zavisnosti od sagledanih okolnosti, da li je u vreme nestanka devojčice bilo tu negde u neposrednoj blizini se dovodi u policijsku upravu, obavljaju se razgovori, a eliminacija će ići, naravno, kada dobijemo nesumnjivu činjenicu da neko ne može da se dovede u vezu sa izvršenjem nekog dela", rekla je major policije Bojana Otović Pjanović.

Pretražen svaki bunar, svaka šahta

Istog dana su najveći specijalisti različitih oblasti Ministarstva unutrašnjih poslova bili na terenu, uz koordinaciju Uprave kriminalističke policije.

“Bukvalno smo svi učestvovali u traganju i paralelno vodili i planirali operativni rad i operativno postupanje... Pretražili smo teren, isključili sve mogućnosti, otvorili sve šahte, sve bunare, sve odvodne kanale, sve pristupe koji mogu biti rizični... Sve je provereno, sve sa mesta događaja“, rekla je major policije.

O snimku iz Beča

Govoreći o snimku koji je napravio naš građanin u Beču, a na kojem se vidi devojčica koja liči na Danku Ilić, major Otović Pjanović je rekla da se uz koordinaciju UKP radilo na proveri verodostojnosti navedenog snimka.

“Načelnik Službe za suzbijanje kriminala je stupio u direktan kontakt sa čovekom koji je dostavio predmetni snimak da bismo videli, jer je bilo dosta i lažnih snimaka i objava itd, da li je dobronamernik ili zlonamernik. Čovek je otišao, podneo prijavu uz koordinaciju“, rekla je Otović Pjanović.

Usledilo je raspisivanje žute poternice, koja se raspisuje uvek kada postoji sumnja da se nestalo lice može naći na teritoriji i van teritorije Republike Srbije.

Na pitanje da li postoji mogućnost da je devojčica žrtva trgovine decom, major policije navodi da ništa ne isključuju u ovom trenutku.

“Ovde isključivanje ide isključivo postepeno po svakom segmentu, apsolutno ne postoji mogućnost da se isključuje u ovom trenutku bilo kakva mogućnost. Ja bih zaista volela da je devojčica živa i svi se nadamo tome, a s obzirom na to da znam kakav tim ljudi radi i koordinira i usmerava, sigurna sam i nadam se i želim da budem optimista da će na kraju istraga imati neki pozitivan epilog“, navela je Otović Pjanović.

Poligrafsko testiranje nije dokaz, ali može da usmeri istragu

Govoreći o poligrafskom ispitivanju, navela je da zakon ne dozvoljava da se trudnica podvrgne poligrafu. Napominje i da se takvo testiranje ne može koristiti kao dokaz.

“To testiranje se ne koristi kao dokaz, samo istragu u nekom trenutku može da usmeri ka određenim okolnostima, kako bismo znali šta bismo još mogli da uradimo“, rekla je Otović Pjanovićeva.

Mediji ovih dana prenose da je devojčica mogla da nestane dan ranije, a major policije Bojana Otović Pjanović navodi da se na samom početku kada se prijavi nestanak nekog lica, radi provera okolnosti i verodostojnost prijave. "To je ona početna stavka koju smo u obavezi da utvrdimo pre nego što započnemo bilo kakav operativni rad", istakla je Otović Pjanović.

Poručila je da je istraga dinamična i da traje u kontinuitetu, a ekipe su organizovane po smenama.

“Osim onog profesionalnog momenta, svi kao ljudi, kao očevi, majke, deke, bake, imamo motiv da i lično učestvujemo, iako to možda nije u opisu naših poslova, u pretrazi terena, kao što smo i učestvovali“, rekla je Otović Pjanović, zahvalivši građanima na saradnji.

Devojčica Danka Ilić ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara. Devojčica se može prepoznati po visećoj bradavici na levom uhu i mladežu nepravilnog oblika i blago tamne boje na levoj podlaktici.

Ukoliko imate bilo kakve informacije, pozovite policiju na broj telefona 192.

уторак, 28. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије