Читај ми!

Centralno obeležavanje godišnjice pogroma u Gračanici, venci i parastos u Kosovskoj Mitrovici

U manastiru Gračanica je, povodom obeležavanja godišnjice martovskog pogroma, služen parastos, posle kojeg je otkriven spomenik sa imenima nastradalih Srba. U severnom delu Mitrovice, gde su pale prve žrtve nasilja, služen je parastos i položeni su venci.

Centralna ceremonija obeležavanja martovskog pogroma, pod nazivom "Pogrom - Nagrađeni zločin", održana je danas u Gračanici.

U manastiru Gračanica služen je parastos, posle kojeg je otkriven i osveštan spomenik sa imenima nastradalih Srba.

Svečanom akademijom u Gračanici biće nastavljeno obeležavanje godišnjice.

Kosovska Mitrovica, venci i parastos za stradale u martovskom pogromu

U prisustvu više desetina građana, u Kosovskoj Mitrovici odata je počast nastradalim sugrađanima koji su ubijeni 17. marta 2004. godine.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac, predstavnici Srpske liste Zlatan Elek i Igor Simić, kao i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović, položili su venac na mesta gde su ubijeni Borivoje Spasojević i Jana Tučev.

Služen je, takođe, parastos pored spomenika "Beli Anđeo", koji se nalazi u blizini mosta i na kom su ispisana imena nastradalih tokom NATO bombardovanja bivše Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine.

Ivan Zaporožac, obraćajući se okupljenima, istakao je da je današnji dan tužan za sve građane na KiM, kao i da srpski narod pamti sve ono što se desilo tokom martovskog pogroma.

"Jednim lažnim scenarijom, krenuo je progon i pogrom srpskog naroda na čitavom KiM. Tada su stradali nevini, proterano je 4.000 Srba sa svojih ognjišta, uništeno je oko 900 kuća, uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira i oko 1.000 srpskih kuća", rekao je Zaporožac.

"Lažni narativ kao povod za progon"

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igor Popović rekao je da je lažni narativ albanskih političara i medijska manipulacija bila povod za napad na sve što je srpsko na KiM.

"To je poslužilo kao povod da se protera srpski narod sa KiM. I danas vidimo da albanska politička scena u Prištini i dalje ponavlja taj narativ, iako je istraga Unmika utvrdila kako su deca nastradala. Režim i dalje tvrdi da je to učinjeno namerno, od strane srpskog naroda, kao povod da se optuži srpski narod na severu i ostalim krajevima na KiM", rekao je Popović.

"Ideja etničkog čišćenja i dalje traje"

Dragan Spasojević, čiji je otac Borivoje ubijen 17. marta, rekao je nakon polaganja venaca na mestu gde mu je otac ubijen da se i dvadeset godina kasnije nastavlja progon srpskog naroda.

"Ideja etničkog čišćenja Srba sa ovih prostora još uvek traje i čini se da je sada još jači intenzitet. Tada se nasilje ispoljavalo na ulici, dok se sada sprovodi institucionalno etničko čišćenje", kazao je Spasojević.

Prilikom nasilnih pokušaja Albanaca iz Južne Mitrovice da pređu glavni most na Ibru i obračunaju se sa Srbima 17. marta 2004. godine, nastradali su 36-godišnja Jana Tučev, koja je ubijena na terasi svog doma i Borivoje Spasojević star 63 godine, koji je ubijen kod svog stana.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару