Sušenje voća unapređeno uz domaću tehnologiju

Iako je sezona sušenja šljive odavno završena u okolini Osečine, jednom od centara za ovu proizvodnju, ovih dana u rad je puštena najmodernija sušara, jedina takva u Srbiji, koja je delo domaće pameti. Ovaj inovativni projekat podstakao je i finansirao jedan od većih prerađivača šljive u ovom kraju.

U Selu Lopatnju kod Osečine ovih dana se suši zamrznuta šljiva. Po prvi put u sušari koja je izum naših iskusnih stručnjaka u ovoj industriji iz Čačka. Oni su osmislili tehničko rešenje koje će unaprediti i olakšati tehnologiju sušenja, na inicijativu preduzimljivog prerađivača voća iz Podgorine.

"Napravili smo sušaru koja je sa trakama sa potpunom automatizacijom gde smo dobili konačan rezultat odličan kvalitet suve šljive, zatim smanjenje ljudskog rada tri do četiri puta u odnosu na ranije sušare," rekao je Milivoje Trifunović "Process ing" iz Čačka.

Dragoljub Mitrović iz "Podgorina voća" iz Osečine rekao je da je dugo trebalo da se dođe do rezultata.

"Pošto nismo imali gde da vidimo jer ovo je prva sušara na ovaj način koja suši šljivu mogu reći tačno u svetu. Sve pohvale za konstruktore, za izvođača radova za nas kao investitora da smo postigli ono što smo hteli," naveo je Trifunović.

Prednosti sušenja ovom novom tehnologijom, stvaraju mogućnosti za proširenje proizvodnje i asortimana sušenog voća

"Ako bi sušili komadiće jabuke na primer,to bi bilo mnogo brže i možemo sve to da podesimo u vrlo širokom rasponu i temperatura i realitivne vlage i brina traka," kaže Trifunović.

Dragoljub Mitrović naveo je da su dovoljna dva radnika u smeni koja sa dobrom automatikom tvrdim mogu da opsluže još tri sušare.

"I nama je u planu da radimo novi objekat i da instaliramo još par ovakvih sušara," naveo je Mitrović

Sa novim sušarama u ovom preduzeću planiraju povećanje kapaciteta do 1000 tona godišnje. Podgorina, kao lider u ovoj proizvodnji, sada se ističe i u inovacijama u sušenju voća.

среда, 15. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара