Letovanja sve skuplja, kada će biti sledeća šansa za ozbiljan popust

Cene turističkih aranžmana sve su više pa su mnogi građani iskoristili Sajam turizma kako bi uspeli nešto jeftinije da plate svoj smeštaj na moru. Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta) Aleksandar Seničić, između ostalog, govorio je za RTS o najomiljenijim destinacijama u Srbiji kao i kako se zaštititi kada agencija u kojoj ste uplatili aranžman bankrotira.

Ako je suditi po posećenosti Sajma turizma, mnogi naši sugrađani su već napravili planove za letovanje, verovatno ne zbog luksuza nego zbog popusta, koji nisu mali.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta) Aleksandar Seničić kaže da je i pored poskupljenja aranžmana broj putnika za deset odsto veći nego u istom periodu prošle godine.

Kako navodi, na proteklom Sajmu turizma moglo je da se uštedi do 30 odsto dok su prosečni popusti na aranžmane bili od sedam do 12 odsto.

Seničić ističe da je Grčka i dalje destinacija broj jedan za naše turiste, a slede Crna Gora, Turska, Egipat, Tunis. Tu je i Bugarska, ali prevenstveno za stanovnike južne i jugoistočne Srbije, zatim Hrvatska, Španija i Italija.

Kaže da je rast cena aranžmana uslovila globalna inflacija i dva rata sa širim uticajem što je poguralo cene životnih namirnica, a posledično i cene u hotelima i privatnom smeštaju.

Za porodice koje ne mogu da priušte letovanje u špicu sezone, Seničić predlaže aranžmane sa početka juna ili septembra, kada su cene 50 odsto niže. Dodaje da posle desetog septembra ti popusti mogu biti i viši.

Bankrotstvo "Barsino tursa" i kako se zaštititi od takvih pojava

Na pitanje o bankrotstvu "Barsino tursa" i kako da se putnici zaštite od takvih pojava, Seničić kaže da sada za to postoji jednostavan način. 

Podseća da se od ove godine svi turistički aranžmani obavezno unose u tzv. E-turistu, elektronsku aplikaciju.

Kako je objasnio, svaki putnik koji uplati turistički aranžman, osim ugovora o putovanju i priznanice, treba da dobije dokument koji se zove garancija putovanja, koja ima svoj jedinstveni broj.

"Sa tim jedinstvenim brojem na sajtu Ministarstva turizma pristupa se na aplikaciju i s tim brojem građani mogu da provere da li se zaista nalaze u zvaničnoj evidenciji kao registrovani putnik", navodi Seničić.

Seničić naglašava da ta registracija omogućava putnicima da u slučaju propadanja turističke agencije, prijavom kod osiguravajuće kuće koja je izdala garanciju putovanja za tu agenciju, naplate svoje potraživanje.

Prema njegovim saznanjima, u toku je obeštećenje klijenata "Barsino tursa" od strane osiguravajuće kompanije.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара