Читај ми!

Saobraćajna policija privremeno oduzela osam vozila od počinilaca težih prekršaja

Saobraćajna policija u proteklih šest dana privremeno je oduzela osam vozila od počinilaca težih prekršaja, saopštio je načelnik Uprave saobraćenja policije Slaviša Lakićević za RTS. Krajem prošle nedelje počela je da se primenjuje nova mera kontrole i regulisanja saobraćaja koja policiji omogućava da privremeno oduzima vozila. Najmlađi vozač kojem je oduzet automobil ima svega 17 godina, ali čak 18 registrovanih prekršaja.

Osam vozila privremeno je oduzeto od počinilaca težih prekršaja, navodi načelnik uprave saobraćenja policije Slaviša Lakićević.

Objašnjava da se od prošle nedelje primenjuju propisi koji policiji daje mogućnost da privremeno oduzme vozila.

"U kontroli saobraćaja se vozila oduzimaju od učesnika koji su učinili teži prekršaj i ukoliko su u prethodne dve godine pravosnažno osuđeni za dva takva ili za dva teža prekršaja", rekao je Lakićević gostujući u Beogradskoj hronici.

Načelnik saobraćajne policije od nove mera regulacije očekuje pozitivan uticaj na bezbednost saobraćaja.

Lakićević je izdvojio primere prekršaja zbog kojih će biti oduzimana vozila.

"Upravljanje vozilom sa prekomernom količinom alkohola preko 1,20 promila u organizmu ili odbijanje alkotestiranja, ili testiranje na prisustvo aktivnih supstanci, upravljanje vozilom u naselju brzinom koja je 70 kilometara (na sat) veća od dozvoljene brzine kretanja, ili 80 kilometara više od dozvoljene brzine kretanja van naselja, ukoliko prevozite dete na mestu vozača, ili ukoliko prevozite dete na mestu gde je za to po zakonu nije propisano u vozilu, takođe tu su i prekršaji kada ste isključeni sa saobraćaja", naveo je načelnik Uprave saobraćajne policije.

Vozila oduzimana mladim vozačima

Većina vozača kojima je do sada oduzeto vozilo su mladi ljudi – u rasponu od 17 do 35 godina, kaže Lakićević.

Objašnjava da je jedna od osoba kojoj je oduzeto vozilo ima 17 godina, odnosno probnu vozačku dozvolu, a napravila je 18 prekršaja.

"Zakon je jasno propisao pravila pod kojima vozači sa probnom vozačkom dozvolom mogu da upravljaju vozilom i već, mislim, od 2009. godine smo stavili veliki akcent na mlade vozače. Nažalost, i dalje većina tih mladih vozača grubo krši saobraćajne propise. Evo, u konkretnom slučaju 18 prekršaja za svega godinu i nešto dana koliko upravlja vozilom“, navodi Lakićević.

Pojašnjava da je nova mera usmerena pre svega na vozače koji grubo krše saobraćajne propise, a ne protiv savesnih vozača.

Kontrola vozača autobusa i kamiona

Saobraćajna policija beleži 8.003 prekršaja koji su načinili vozači teretnih vozila.

"Imamo 23 vozača koji su uprvljali pod dejstvom alkohola, tri vozača koji su upravljala pod dejstvom psihoaktivnih supstanci", ukazao je Lakićević.

Apeluje na vozače i preduzetnike sa vozilima da utiču na vozače da poštuju saobraćajne propise kako bi unapredili stanje bezbednosti na putevima.

"Automobil će biti oduzet vozaču koji je pravosnažno osuđen za teže prekršaje, a u prethodne dve godine", pojašnjava Lakićević.

Kaže da će vozilo biti oduzeto privremeno, a do okončanja prekršajnog postupka koji traje otprilike dve godine.

U određenim slučajevima vozilo može trajno da se oduzme, ali to je u nadležnosti sudija, objašnjava načelnik Uprave sabraćajne policija.

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара