Читај ми!

Zapadni Balkan tema NATO samita - Crna Gora spremna da unapredi vojnu saradnju sa Srbijom

U Briselu je održan sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO-a. Glavna tema bila je vojna pomoć za Ukrajinu. Međutim, bilo je reči i o Zapadnom Balkanu. Ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović kaže za RTS da je zvanična Podgorica spremna da unapredi vojnu saradnju sa Srbijom.

Zapadni Balkan važan je za NATO koji podržava rešavanje nesuglasica dijalogom, poručeno je iz Brisela. Posle savezništva u NATO-u i puta ka Evropskoj uniji za Crnu Goru je treći prioritet regionalna saradnja uključujući i odnose sa Srbijom kao prijateljskom zemljom.

To je za RTS u Briselu rekao ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović.

"Srbija nije članica NATO-a, ona ima neki svoj neutralni put. Mi poštujemo te odluke i zauzvrat očekujemo da se poštuju odluke Crne Gore. I s moje strane apsolutno spremnost za produbljivanje i saradnju u više oblasti. To su pre svega vojna medicina, ABHO i neke druge oblasti. I što se toga tiče Srbija kuca na otvorena vrata i postoji apsolutna spremnost", rekao je Krapović.

Zvaničnici NATO-a istakli su značaj održavanja stabilne situacije na Zapadnom Balkanu. Kako su  rekli za RTS, Srbija je ključna zemlja za stabilnost regiona. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ističe da je dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, najbolji put za rešavanje kosovskog pitanja.

"Kao rezultat napada i nasilja koje smo imali prošle godine na Kosovu, NATO je povećao svoje prisustvo. Misija KFOR-a je tu da stvori bezbedno i sigurno okruženje za sve zajednice. Doveli smo pojačanje od gotovo 1.000 vojnika kako bi mogli da ispunimo i održimo mandat koji smo dobili od Ujedinjenih nacija", rekao je Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Glavni zaključci sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a ipak su vezani za Ukrajinu. Doneta je odluka o izgradnja fabrike artiljerijske municije u Nemačkoj, otvaranje centra za obuku pilota aviona F-16 u Poljskoj, intenzivna proizvodnja dronova i pojačana isporuka municije ukrajinskoj vojsci.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара