Читај ми!

Spektakularni vatromet u Beogradu i drugim gradovima, 500 dronova obojilo nebo srpskom zastavom

Celodnevna proslava Dana državnosti završena je istovremenim vatrometom u gradovima širom Srbije i Republike Srpske. Početak vatrometa označilo je 500 dronova koji su, praveći trobojku, sa Kalemegdana stigli do Kule Beograd.

Srbija obeležava Dan državnosti u znak sećanja na dva datuma - 15. februar 1804. kada je Karađorđe podigao prvi srpski ustanak i na 1835. kada je donet prvi Ustav Kneževine Srbije – Sretenjski.

Širom Srbije polaganjem venaca, državnim ceremonijama i akademijom obeležen je državni praznik koji se obeležava od 2002. godine.

Sa centralne ceremonije u Orašcu poručeno je da borba za slobodu srpskog naroda i dalje traje.

Celodnevna proslava završena je istovremenim vatrometom u gradovima širom Srbije i Republike Srpske.

U Beogradu je 500 dronova izvelo koreografiju trasom dužom od 750 metara rečnog toka. Krenuli su sa Kalemegdana u 20.25, a zaustavljanjem kod Kule Beograd, formirali su oblik i boje srpske zastave, i time označili početak vatrometa.

Vatromet u trajanju od šest minuta i 52 sekunde, istovremeno je počeo u Beogradu kod Kule Beograd, sa Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu, u Nišu sa zidina Tvrđave, Kragujevcu pored reke Lepenice u blizini Stare skupštine i Stare crkve, i u više gradova u Republici Srpskoj, među kojima su Banjaluka, Prijedor, Doboj, Istočno Sarajevo, Trebinje, Zvornik, Bijeljina, Novi Grad.

Tokom današnjeg praznika različitim događajima predstavljane su važne istorijske ličnosti i njihova dela. Tako su, recimo, na više mesta u centru Beograda prikazani hologrami onih koji su ostavili trag u nauci i umetnosti. Svako ko je večeras prošao Knez Mihailovom ulicom mogao je da od Nikole Tesle, Save Šumanovića i Nadežde Petrović čuje najvažnije stavke iz njihove lične i radne biografije.

Osim centralne državne ceremonije u Orašcu, Dan državnosti obeležen je i ceremonijama na Oplencu i u Kragujevcu.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара