Читај ми!

Hoće li Zrenjaninci napokon dobiti čistu vodu

Završen je probni rad Postrojenja za prečišćavanja vode u Zrenjaninu. Iz kompanije "Metito", koja je dobila koncesiju na upravljanje Postrojenjem za prečišćavanje vode, najavljuju da sledi završna faza građevinskih radova, nakon čega će postrojenje početi svoj rad u punom kapacitetu.

Prethodna dva meseca Zrenjaninci su u vodovodnoj mreži imali prečišćenu vodu. Nije bila za piće, ali su prve analize u laboratorijama "Vodovoda" i Zavoda za javno zdravlje ohrabrujuće.

"Prve analize prečišćene vode su pokazale da je voda bez boje i mirisa, da su smanjeni arsen i ortofosfati, dok se gvožđe nalazi praktično u granicama dozvoljenih vrednosti", kaže Predrag Rudan, direktor Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin.

Na lokaciji Fabrike vode je i dalje gradilište. Sledi poslednja faza radova. To podrazumeva još jedan period sa takozvanom sirovom vodom u vodovodnim cevima.

"Postrojenje treba da se isključi sa vodovodne mreže. Vodosnabdevanje će ponovo preuzeti Javno komunalno preduzeće, a kada mi završimo sa rehabilitacijom postojećeg postrojenja, ponovo se vraćamo na vodosnabdevanje preko fabrike", ističe Aleksanadar Savin, direktor postrojenja za prečišćavanje vode.

Uporedo sa radovima na postrojenju, "Vodovod" i Grad Zrenjanin uz pomoć pokrajinske i republičke vlade uložili su više od 580 miliona dinara u modernizaciju mreže.

"Kao rezervu bušićemo šest novih bunara ove godine i nastavljamo radove na automatizaciji izvorišta. Narednih meseci završavamo zamenu 20 kilometara vodovodne mreže u gradu koja je stara više od 50 godina", objašnjava Siniša Gajin iz JKP "Vodovod i kanalizacija".

Investitor kompanija "Metito" će u fabriku vode uložiti najmanje 18 miliona evra. Ugovor predviđa da ove godine poteče čista voda.

"Uveren sam da će da ispune ugovorne obaveze, a kao i do sada kada je ovaj projekat u pitanju, sve što smo radili radili smo sa ciljem da građani Zrenjanina dobiju ispravnu vodu, a ne zarad političkih poena", poručuje Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina.

Zbog povećanog nivoa arsena pre 20 godina odlukom sanitarne inspekcije zabranjena je upotreba vode u Zrenjaninu. Da bi se ukinula zabrana svi parametri prečišćene vode moraju biti ispod graničnih vrednosti koje predviđa Pravilnik.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара