Читај ми!

Badnji dan po gregorijanskom kalendaru

Rimokatolička crkva i sve crkve zapadnog obreda večeras slave Badnje veče, najavljujući sutrašnji Božić, praznik rođenja Isusa Hrista. U 20.05 na Prvom programu RTS-a prenos Božićne poslanice beogradskog nadbiskupa Ladislava Nemeta, a od 21 sat na Drugom programu prenos Ponoćne mise iz Katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu.

Čitav Badnji dan, pravi porodični praznik, provodi se u pripremama za ponoćnu misu. Pre odlaska u crkvu, uz obilje običaja različitih od grada do grada, od države do države, porodica se okuplja za prazničnim stolom.

U katoličkim krajevima večera je obično posna, čak mnogi ne jedu ništa do večere, koja obično dugo traje. Pri kraju dolaze čestitari, koji, kao pastiri, najavljuju dolazak Božića.

Tradicionalno, u toku večeri stiže i Deda Mraz, koji ostavlja poklone ispod ukrašenih jelki. Potom se odlazi u crkvu na ponoćnu misu.

U svim hrišćanskim crkvama, na Badnje veče i Božić, čitaju se delovi Jevanđelja o Hristovom rođenju, događaju u Vitlajemu koji je promenio istoriju čovečanstva.

Na Badnje veče i Božić katolički vernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improvizuju u svim hramovima.

Ovaj običaj je sećanje na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Vitlajem prateći 40 dana najsjajniju zvezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine Rođenja.

Ova dva praznika prilika su za vernike da, slaveći svake godine dan Hristovog rođenja, sebe dožive kao ponovo rođenog, novog čoveka.

U 20.05 na Prvom programu RTS-a prenos Božićne poslanice beogradskog nadbiskupa Ladislava Nemeta, a od 21 sat na Drugom programu prenos Ponoćne mise iz Katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu.

четвртак, 16. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара