Читај ми!

Ambulante pune dece zbog virusa, kada se obratiti lekaru

Zbog respiratornih infekcija povećan je broj dnevnih pregleda dece u domovima zdravlja. Doktorka Marija Golubović, pedijatar u Domu zdravlja "Savski venac", kaže za RTS da su ambulantne preopterećene, kao i da se broj pregleda predškolske i školske dece kreće i preko 200.

Niski intenzitet aktivnosti virusa gripa i sporadična geografska rasprostranjenost, registrovan je u nedelji za nama. Beleži se, međutim, blagi porast broja obolelih u poređenju sa prethodnom nedeljom, saopštava Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Prijavljeno je 8.787 slučajeva oboljenja sličnih gripu. Najprisutniji je kod beba, dece i tinejdžera.

Doktorka Marija Golubović, pedijatar u Domu zdravlja "Savski venac", ističe da su opterećene ambulatne predškolskog i školskog dispanzera, kao i da se broj pregleda kreće se i preko 200 na dnevnom nivou.

"Reč je o infekcijama gornjih respiratornog puteva. Prisutan je rota virus.To su 'standardni' virusi za ovo doba godine. Razlozi za veći broj obolele dece su promene vremena, boravak u kolektivima...", ističe Golubovićeva.

Prema njenim rečima, simptomi su kijanje, kašljanje, bol u grlu, tečna stolica. "Roditelj treba dete da rehidrira, snižava temperaturu, a onda da ga dovede kod lekara na pregled", ističe Golubovićeva.

Govoreći o epidemiji malih boginja u Rumuniji, doktorka kaže da u Srbiji zasad nisu zabeleženi slučajavi, ali da roditelji treba da dovedu decu na vakcinaciju kao preventiva protiv tog oboljenja.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво