Читај ми!

Novi uređaji i aparati traju tačno do isteka garancije - mit ili istina

Šta su ugrađeni nedostaci u proizvodima? U Evropi su rešili da, zbog toga, nesavesne proizvođače kazne zakonski. Kod nas nema takvog zakona, ali je rasprostranjeno mišljenje da uređaji i aparati traju tačno onoliko koliki im je rok trajanja. Pitali smo najpozvanije da nam odgovore da li je to mit ili istina.

"Kupiš jednom, traje večno", ne tako davno reklamirali su se električni uređaji poput šporeta i frižidera. I bilo je tako, pamte stariji sugrađani.

A ovi danas, moderni i skupi, ne znaš ni kako da ih koristiš, a garancija dve godine. I kad istekne, počnu da se kvare, pa moraš da zoveš majstora. Kad kaže koliko košta deo, pa njegove ruke, više se isplati da kupiš novo. I većina kupi. A upravo na to računaju proizvođači.

Majstor Milan Janković objasnio je slučaj na delovima programatora veš mašine, koji je ključni deo.

Po zakonu o zaštiti potrošača, prodavac mora da obezbedi garanciju dve godine.

Proizvođači koji žele bolje da se pozicioniraju na tržištu, daju garanciju na 5, 10, pa i 20 godina na motor ili kompresor. Ali to ima svoju cenu. Da li onda znači da je skuplje - bolje ili je u pitanju samo marketinški trik?

"Razlika između dve, pet ili 10 godina garancije je samo momenat kada proizvođač ili određeni brend odluči da privuče više kupaca, znači da ostvari bolju prodaju tako što će im omogućiti pet godina produženu garanciju ili 10 godina garanciju na određeni deo uređaja jer time privlači kupce, povećava jačinu svog brenda i zadovoljan kupac dobija garanciju produženu uz registraciju na sajtu određenog proizvođača", kaže Aleksandar Ilić, marketing menadžer.

Masovna proizvodnja, jeftiniji materijali koji se ugrađuju i potrošačko društvo kumovali su slabijem kvalitetu robe široke potrošnje, među kojima prednjače tehnički i električni uređaji. Sve češće se može čuti da proizvođači ugrađuju nedostatke.

"Ovo je prepoznato iz EU kao problem i unazad dugi niz godina se evropski parlamentarci bore za to da se unese i u zakonske propise kao novina da nemamo te takozvane programirane kvarove na uređajima. Bilo je teško izboriti se za ovo jer je proizvođački lobi prilično snažan“, kaže Nikica Matanović iz NOPS-a.

Posle desetogodišnje kampanje protiv ugrađenih kvarova, naziru se rezultati. Trebalo bi da u Evropskoj uniji počnu da se primenjuju novi propisi, posle čaga sledi i usaglašavanje naših propisa.

Cilj je da se promeni praksa "kupi, koristi, baci".

понедељак, 22. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво