Читај ми!

Na aerodromu u Batajnici prikazano 11 novonabavljenih helikoptera Mi-35

Novonabavljeno naoružanje i vojna oprema su, u prisustvu predsednika Republike, prikazani na Aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici. Vučić najavio "ogromna ulaganja u domaću namensku industriju".

На аеродрому у Батајници приказaно 11 новонабављених хеликоптера Ми-35 На аеродрому у Батајници приказaно 11 новонабављених хеликоптера Ми-35

Na Aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici prikazano je 11 borbenih helikoptera “Mi-35p“, koje je Srbija nabavila od Kipra, zatim dva nova "Erbasova" transportna aviona “C-295“, novi helikopter "H-145m", kao i modernizovani “orlovi“ (jurišni bombarderi).

Prikazu novonabavljenih sredstava Vojske Srbije prisustvovao je predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je poručio da država planira ogromna ulaganja u domaću namensku industriju, kao i ulaganja u nove fabrike.

“Danas sam razgovarao sa ministrom finansija i premijerkom i u skladu sa onim o čemu smo pričali sa MMF-om, mi ćemo ogromna ulaganja da napravimo u namenskoj industriji, ali neće to biti 'bacanje para u bunar', već ćemo uložiti i u nove fabrike i da dodatno vidimo i oko zavoda ‘Moma Stanojlović‘“, rekao je Vučić.

Naveo je da je 11 helikoptera nabavljeno u saradnji sa Kiprom.

“Sada nekoliko njih mora da se remontuje, a nekoliko da se modernizuje. To će raditi naša pamet, ali moramo i neko dodatno znanje spolja da dobijemo", rekao je Vučić.

Rekao je da će helikopteri biti drugačije obojeni, pošto je boja u kojoj su za mediteranske zemlje, a da će biti prefarbani u maskirne boje koje koristi naša armija.

Prisutni oficiri Ratnog vazduhoplovstva (RV) istakli su da, što se tiče operativne sposobnosti RV, sada imaju mogućnosti da mogu da podržavaju kopnene snage i specijalne snage, dok transportnim helikopterima mogu povećati mobilnost i u svakom trenutku jednu pešadijsku četu razmestiti u bilo kom delu teritorije Republike Srbije.

Razvoj rakete VRVZ-200 treba da bude završen za devet meseci

Razgledajući borbeni avion "Orao" i opremu za njega, Vučić je rekao da uvek imamo na raspolaganju punu eskadrilu "Orlova" koji mogu da polete.

On je upoznat sa novim oružjem za "Orla", koje je standardno glavno protivoklopno oružje NATO pakta, protivoklopna vođena bombom od 250 kilograma. Naglašeno je da "Orlov" top ispaljuje 3.600 granata u minuti.

Takođe predsedniku je pokazana i raketa VRVZ-200, projektil od 100 kilograma, kojim su na gađanjima pogađana burad, a treba da pogodi zgradu.

Kako je rečeno predsedniku, završetak razvoja te rakete trebalo bi da bude za devet meseci i one će avionu omogućiti znatno veću sposobnost preživljavanja pošto će umesto da gađa mete sa 800 metara ili 1,5 kilometara, moći da ih gađa sa 40 kilometara.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво