Читај ми!

BIM tehnologija – koji su joj benefiti i kada će postati obavezna u građevinarstvu

Digitalizacija građevinskog sektora u Evropi započeta je pre nekoliko godina uvođenjem BIM tehnologije. Osim efikasnijeg upravljanja građevinskim i infrastrukturnim projektima, najveća prednost je precizno predviđanje troškova. Srbija se pridružila zemljama u kojima je ta tehnologija postala sastavni deo građevinskog sektora, a od 2028. godine će postati obavezna.

Digitalizacija u građevinarstvu predviđa uvođenje BIM softvera, što znači da će sve informacije o projektu, od idejnog rešenja, izgradnje do eksploatacije, održavanja i rušenja, biti pohranjene u jednom dokumentu.

"BIM tehnologija znači upravljanje građevinskim projektima uz bitno smanjenje troškova i potpunu kontrolu nad svakim procesom u izgradnji. I što je mnogo važnije, omogućava da kasnije možete da održavate te objekte, jer kroz BIM tehnologiju vidite bukvalno svaki deo objekta", ističe Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prednosti BIM tehnologije

Prema rečima stručnjaka, sigurnost i kvalitet su, pored uštede, glavni benefiti. Projektujući u 3D tehnologiji izbeći će se nepredviđene situacije, poput urušavanja okolnih objekata.

"Znamo da su građevinski projekti uvek izazovni iz ugla bezbednosti, jer pričamo o jednom nepoznatom terenu, radi se na otvorenom, sve se novo gradi. Zaista je to veliki benefit koji nam omogućava da se pored svih ostalih benefita automatski proverava i sigurnost na radu", naglašava Veljko Janjić, predsednik udruženja BIM Srbija .

BIM softver u građevini ubrzava proces projektovanja, dobijanja dozvola i omogućava rano, automatsko otkrivanje nepravilnosti i neusaglašenosti.

"Obećavamo da ćemo ovo staviti na dnevni red i da ćemo se boriti da sledeće godine dobijete i adekvatnu podršku kroz programe digitalizacije, jer mislim da više nije upitno šta i kako već samo kojom brzinom ćemo uspeti da se transformišemo i prihvatimo ovaj novi alat", poručuje Mihajlo Vesović iz PKS.

U Srbiji, BIM tehnologija korišćena je do sada u izgradnji nekoliko projekata visokogradnje, Železničke stanice Prokop, kao i za EXPO, Nacionalni stadion i metro u Beogradu.

Holandija je među prvim zemljama u kojima je BIM tehnologija postala obavezna u građevinarstvu.

U Italiji se u BIM tehnologiji grade objekti čija vrednost prelazi 100 miliona evra, a ta uredba biće ukinuta 2025. kada će i Slovenija uvesti ovu tehnologiju u građevinarstvo.

U Srbiji će postati obavezna od 2028. godine. 

субота, 15. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије