Читај ми!

Vlada Srbije: Uspešan sastanak o medijskim zakonima

Današnji sastanak o nacrtima medijskih zakona, na kojem su učestvovali predstavnici Misije OEBS-a, Delegacije Evropske unije, ambasade Kraljevine Norveške, Vlade Republike Srbije, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, predstavnici radnih grupa, kao i predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, obeležio je značajan napredak u usaglašavanju stavova o Zakonu o javnom informisanju i medijima i Zakonu o elektronskim medijima, saopštila je Vlada Srbije.

Tokom sastanka, čiji je domaćin bio ambasador Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu, a uz učešće predsednice Vlade Ane Brnabić, ambasadora Evropske unije u Srbiji Emanuela Žiofrea, ambasadorke Kraljevine Norveške Kristine Melosom, predstavnika UNS-a, NUNS-a, ANEM-a, Saveta za štampu, Asocijacije onlajn medija, Udruženje RAB Srbija, SINOS-a, i Lokal presa, učesnici su temeljno razmotrili sve članove oba nacrta zakona.

Kako se navodi u saopštenju, kroz konstruktivan dijalog postignut je visok stepen saglasnosti o tekstovima nacrta zakona, dok su sporna pitanja koja su postojala – razjašnjena.

"Svi učesnici sastanka su se složili da tekstovi nacrta zakona finalno usaglašeni na današnjem sastanku predstavljaju korak u pravom smeru ka uređenju medijske scene u Republici Srbiji. Proces razmatranja sproveden je na inkluzivan način, uz razumevanje među svim stranama, što je rezultiralo saglasjem svih učesnika sastanka. Ovo predstavlja značajan iskorak u odnosu na postojeću zakonsku regulativu", ističe Vlada Srbije.

Dodaje se da uz određene rezerve pojedinih medijskih i novinarskih udruženja, prema pojedinim predloženim rešenjima, dogovoreno je da se oba nacrta zakona proslede na usvajanja na narednoj sednici Vlade Srbije.

"Novi zakoni će dalje učvrstiti temelje za unapređenje medijske scene, uz jačanje uloge medija kao čuvara demokratskih vrednosti u društvu", smatra Vlada Srbije.

Na sastanku je, kako se navodi, istaknut značaj pronalaženja načina za održavanje dijaloga između sindikata, medija i medijskih i novinarskih udruženja, što je označeno kao jedan od osnovnih ciljeva za naredni period.

"Vlada Republike Srbije iskreno zahvaljuje svim partnerima na njihovoj predanosti i doprinosu u ovom važnom procesu. Ovaj sastanak predstavlja važan korak ka daljoj implementaciji Medijske strategije", zaključuje se u saopštenju.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије