Читај ми!

Bez zdravstvenog osiguranja 17 odsto žena koje žive na selu – kako unaprediti njihov položaj

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena i devojčica sa sela, u Čačku je održana konferencija na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati aktivnosti na unapređenju položaja žena i devojčica u ruralnim oblastima. Dodeljena su i medijska priznanja, a među dobitnicima je i emisija RTS-a "Ovo je Srbija".

Iako se često ukazuje na nepovoljan položaj žena u ruralnim područjima, da se njihov rad često ne vidi, ne prepoznaje i ne vrednuje, potrebno je mnogo više da bi razvile svoje potencijale i bile ravnopravne.

Samo 18 odsto žena koje žive na selu ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, a 17 odsto nema zdravstveno osiguranje – to su samo neki od statističkih podataka.

Kroz trogodišnji projekat "Unapređenje položaja žena i devojčica u ruralnim oblastima" više od trista žena dobilo je konkretnu pomoć.

"Ne samo što su unapredile svoj ekonomski položaj, one su promenile način na koji ih porodica vidi, način na koji ih selo vidi, način na koji ih zajednica vidi i to je nešto što je nemerljivo. Jer one kroz svoju lidersku poziciju u stvari uključuju druge žene i zadržavaju mlade na selu, što je jedan od osnovnih problema u našem društvu", rekla je Milana Rikanović, šefica Kancelarije UN Women u Srbiji.

Tako je više od 200.000 žena na neki način uključeno u projekat koji se sprovodi u okviru inicijative "Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji", a koju poverenik za zaštitu ravnopravnosti implementira u saradnji sa Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost UN Women i uz podršku ambasade Norveške u Beogradu.

"Ako želite napredak društva žene moraju biti uključene. Svakako moraju biti otvorene mogućnosti za oba pola, ali i žene sa ruralnih područja su veoma važne za društvo i prosperitet regije", navela je Kristin Melsom, ambasadorka Kraljevine Norveške u Srbiji.

Specijalno priznanje emisiji Ovo je Srbija

Uz obeležavanje Međunarodnog dana žena i devojčica sa sela dodeljena su specijalna priznanja redakcijama koje su tokom ove godine u velikoj meri posvetile pažnju toj temi.

Za posvećenosti, razumevanje i kontinuirano izveštavanje, priznanje je dobila i emisija RTS-a Ovo je Srbija.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je logično da emisija Ovo je Srbija dobije posebno priznanje, pošto je, kako je navela, ta emisija pravi glas žena sa sela i svih građana i građanki koji žive na selu.

"Nekako je to upravo emisija koja isprati sve te aktivnosti, ali zaista na jedan, rekla bih, vrlo objektivan i profesionalan način, jer tu nema nekakve romantizovane priče, ali nema ni senzacionalističke. Ima jedne vrlo realne predstave žene sa sela koja je ozbiljan potencijal za razvoj cele naše zajednice neću reći društvo nego zajednice, ali, naravno, ukoliko se stvore i unaprede, ukoliko se stvore bolji uslovi za njen lični razvoj i dalji napredak, to sigurno utiče na čitavo društvo", istakla je Brankica Janković.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара