Читај ми!

Obeležena 107. godišnjica iskrcavanja srpske vojske na ostrva Krf i Vido

Da se ne zaboravi i ne ponovi nikada i nikome, poruka je sa ostrva Vido, gde je održana centralna državna komemorativna svečanost povodom 107 godina od iskrcavanja srpske vojske na Krf i Vido. Zvaničnici Srbije i Grčke, predstavnici Bosne i Hercegovine, odali su počast srpskim vojnicima i civilima koji su 1916. godine krenuli preko albanskih brda put Krfa da potraže spas.

More tuge, nad morem u kojem počivaju srpski vojnici. Njih najmanje 5.400 zavšilo je u Plavoj grobnici. Minut ćutanja na Vidu, mestu uzdaha i bola, za stradale u najtežem povlačenju u istoriji svih vojski.

"Evo nas na mestu gde je udaren pečat srpsko-grčkog bratstva", poručio je Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Da se ponose svojom ulogom u vremenima teškim za Srbe, poručuju zvaničnici Krfa i pozivaju na očuvanje bratske ljubavi i prijateljstva.

"Svi smo skupo platili slobodu što znači teritorijalni integritet i suverenitet jednog naroda u  jasno definisanim geografskim granicama da bi mogao da deluje samostalno i nezavisno", navela je gradonačelnica Krfa Meropi Spiridula Idreu. 

Venci u Mauzoleju ali i na spomen obeležje Mornarički krst. Na ostrvu zmija kako su nekad zvali Vido svakodnevno je umiralo stotine srpskih vojnika, koji su prvo sahranjivani u plitke grobnice duž ostrva, a kada više nije bilo mesta, potapani su u more.

"Ovo ne može da se prođe, a da se ne pusti suza za ovim ljudima. Svaka im čast", naveo je Vidoje Pantić iz Udruženja veterana posebnih jedinica policije.

Sa 28 grobalja na Krfu, u periodu od 1936. do 1939. godine posmrtni ostaci srpskih vojnika ekshumirani su i preneti na Vido. Identifikovano je njih 1.232 i oni su sahranjeni po azbučnoj redu, u dva bočna bunkera tela još 1.502 vojnika kojima se ne znaju imena.

"Prolazeći ovim putevima osećam se kao hodam njihovim stopama, kao da se nalazim zajedno u stroju sa njima", kaže Veran Tešić, kadet Vojne akademije.

Sa Vida i vest da je Vlada Srbije obezbedila novac za kompletnu rekonstrukciju Spomen obeležja, prvi put otkako je 1936. godine Mauzole podignut.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво