Читај ми!

Vodoinstalaterska mafija hara Beogradom – kako varaju građane

Jedna vodoinstalaterska firma, koja se i dalje reklamira na internetu i po oglasima, uzima novac za renoviranje kupatila i ne završava posao. Na pozive ne odgovaraju, posao ne završavaju. U Uniji potrošača kažu da im se čak stotinak građana javilo sa istom pričom.

Raskopaće vam kupatilo. Daće reč da će završiti posao. Avans će vam uzeti i više ih nikada neće videti. Tako rade organizovane grupe prevaranata u Beogradu, kažu upućeni. Vama će ostati cigle, šut i blato. Moraćete da angažujete nove majstore i umesto 1.000 evra, platićete najmanje 2.000. To desilo Ljubici Ćosović.

"Ukucala sam na internetu renoviranje kupatila i izašao mi je jedan sasvim pristojan sajt na kojem je sve bilo po principu ključ u ruke, da dolazi ekipa i sve nabavljaju sami. Pozvala sam taj telefon i čovek je već to popodne bio spreman da dođe i ponudio je pristojnu cenu. Doneo je svoje ugovore i pečate. Kako su rasturili kupatilo, tako je krenulo nedolaženje radnika. Svaki dan biće sutra, biće sutra", objašnjava Ljubica.

Majstori se javljaju na telefon da građani ništa ne posumnjaju. Ista vodoinstalaterska firma prevarila je još stotinak građana, kažu u Uniji potrošača. Samo dvadesetak odsto njih traži odštetu na sudu. Na to prevaranti i računaju, jer malom broju ljudi vratiće novac, a pare od ostalih ostaju njima i oni su tako na dobitku. Retko kada ih ko goni krivično.

Kada prevare menjaju naziv firme i broj telefona

Pozvali smo telefonom ovu firmu i poslali im mejl, ali odgovor nismo dobili. Pošto je, kako tvrde upućeni, reč o organizovanoj prevarantskoj grupi majstora neki sugrađani iz straha nisu želeli pred kameru.

Kada prevare, obično menjaju adresu, broj telefona, naziv firme.

"Trenutno je izuzetno zastupljena ta tzv. vodoinstalaterska mafija. Ako se pogledaju podaci u APR-u može se primetiti da oni u proseku egzistiraju dve do tri godine, pa se brišu iz registra. Dakle, osnivaju se pod raznim imenima", navodi Vesna Perinčić, Republička unija potrošača.

Dobri i provereni majstori zauzeti i po nekoliko meseci

Za prevarantske grupe su upoznati i drugi majstori koji savesno rade. Tvrde, preporuka će uvek biti najsigurnija, a gotovo svi uzimaju avans. Oni provereni i dobri su zauzeti i po nekoliko meseci unapred i nisu jeftini.

"Imao sam situaciju da merim stan, pitam kad možemo da krenemo, oni mi kažu sutra. Ja kažem ne mogu sutra, tek za dva meseca otprilike, a ja sam tu na preporuku došao. E onda oni pribegnu daj zovi bilo koga ko je sutra slobodan, znaš li nekoga. To je mač sa dve oštrice, jer ko je danas slobodan za sutra treba malo da se zapitaju i što je slobodan", ističe majstor Željko Šutuljić.

Čak i ako majstor ima ugovor i pečat, izgleda, to nije garancija. Iz MUP-a kažu da nisu ni imali ovakvih prijava. U najvećem broju slučajeva građani pokreću samo tužbe, kažu advokati, jer im je najvažnije da vrate novac, a retko ko se odlučuje na krivičnu prijavu, za koju je zaprećena i kazna zatvora.

Međutim, nejasno je kako nadležni ne reaguju ili ne primete da jedne te iste firme i pojedinci, nakon tužbi, vraćaju novac većem broju građana, ali nastavljaju da posluju pod drugim imenom.

уторак, 27. фебруар 2024.
14° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво