Читај ми!

Naši podaci se u digitalnom svetu prodaju za debele pare – kome ih i kada treba davati

U digitalnom svetu svi naši podaci imaju vrednost. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović kaže za RTS da podatke imamo svi i da treba da ih čuvamo jer lako mogu biti zloupotrebljeni. Ističe da u razne svrhe moramo da dajemo podatke, što je najčešće zakonito, ali savetuje da treba biti posebno oprezan kada ih traži neko s kim nemamo iskustva i ko je nepoznat.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović na pitanje zašto su lični podaci nafta 21. veka, odgovara drugim pitanjem: ako je ono što skidamo sa Guglovih, Fejsbukovih i drugih platformi besplatno, kako su onda njihovi vlasnici najbogatiji ljudi na svetu?

"To je zato što nije besplatno. Vi plaćate svojim podacima koje oni posle toga, kako kaže naš narod, za debele pare prodaju drugim kompanijama koje vas profilišu i onda se iznenadite kako to da vam stižu razne poruke sa sadržinom koja baš vas interesuje", ističe Marinović.

Kaže da smo svedoci da je klasičan novac sve manje u upotrebi i da se sve više menja digitalnim novcem.

"Posle digitalnog novca dođu naši podaci jer podatke imamo svi, a blago nemamo. Podatke imamo svi i zato treba da ih čuvamo jer na neki način mogu biti zloupotrebljeni, a onda je kasno", upozorava Marinović.

Naglašava da smo prva linija odbrane podataka mi sami.

"Treba da se zapitamo kada hoćemo nešto da nabavimo, bilo preko društvenih mreža ili u nekoj prodavnici, i kada nam traže podatke, da li su svi ti podaci koje nam traže neophodni u svrhu za koju ih traže", savetuje Marinović.

Ističe da u razne svrhe moramo da dajemo podatke, što je najčešće zakonito, ali naglašava da treba biti posebno oprezan kada podatke traži neko s kim nemamo iskustva i ko je nepoznat.

"Svako od nas ima pravo da se interesuje koje podatke skupljaju o nama, u koju svrhu, koji je pravni osnov, da li će ih nekome preneti, kako će ih čuvati, koliko dugo i na koji način možemo da ostvarimo naša prava", navodi Marinović.

Kaže da često mislimo da smo podatke dali samo onome ko ih je tražio, a da smo ih u stvari dali mnogo širem krugu subjekata, najčešće i van granica Srbije, kada ih je mnogo teže zaštititi pošto poverenik nema ingerencije kada podatke obrađuje neko u inostranstvu.

Otvorena kancelarija u Nišu, sprema se otvaranje u Kragujevcu

Marinović kaže da je sa američkom Agencijom za međunarodni razvoj organizovao kampanju "Naši podaci su naše blago, kako ih možemo zaštititi" koja je namenjena deci školskog uzrasta, s namerom da im se podigne svest o značaju ličnih podataka i značaju zaštite podataka.

"U tu svrhu smo ove godine napravili četiri animirana spota koja ovih dana počinju da se objavljuju na raznim televizijama", ističe Marinović.

Naglašava da kao poverenik od ove godine učestvuje i u programu "Digitalna ekspedicija" koji organizuje Vlada Srbije.

"Obišli smo već pet gradova – Priboj, Valjevo, Sombor, Prijepolje i Bor. Planiramo da nastavimo. To je dalo jako dobre rezultate, deca se interesuju", ističe Marinović.

Kada je u pitanju otvaranje kancelarija poverenika u gradovima širom Srbije, Marinović kaže da je posle kancelarije u Novom Sadu, koja je otvorena krajem prošle godine, pre mesec i po dana otvorena kancelarija u Nišu, a da su u toku radovi i priprema za otvaranje kancelarije u Kragujevcu.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара