Читај ми!

U Tekerišu obeleženo 109 godina od Cerske bitke

Uz državne i vojne počasti, u Tekerišu kod Loznice obeleženo je 109 godina od Cerske bitke, jedne od najznačajnijih i najvećih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu. 

Prva saveznička pobeda u Velikom ratu protiv znatno nadmoćnije austrougarske vojske  vodila se na planini Cer, pod komandom generala Stepe Stepanovića. Njegova strategija, duže od veka primer je kako se pobeda ne donosi brojem vojnika i oružjem, već taktikom.

"Ono što su Termopili i ono što su učinili Leonida i Olimpija sa svojih 300 spartanaca, to su ovde učinili vojnici slavne srpske prevashodno, druge srpske armije", rekao je Sreten Cvetojević, potpredsednik Republičkog odbora Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije.

Da se prošlost ne zaboravlja, a herojski podvizi zauvek pamte, podsećaju članovi društava za negovanje tradicije iz cele Srbije i regiona. U znak sećanja, putevima junaka sa Cera do spomen obeležja u Tekerišu pešačili su i učesnici "Marša na Cer". 

"Mnogo je važno da se čuva sećanje, jer ti ljudi su stvorili ovu našu zemlju, oni su dali svoje živote da bi mi danas živeli", rekla je Slavica Jovanović Dimić iz Niša.

"Sve ovo što radimo, radimo upravo da bi što više mladih animirali i uključili u ovakve stvare da kroz ovaakve događaje uče više o svojoj istoriji, tradciji i da prepoznaju ovo kao jednu od najvećih vrednosti koje imamo", rekla je Danica Veselinović, komandant "Marša na Cer". 

U znak sećanja na više od 3.000 cerskih junaka koji su dali život za odbranu otadžbine, na spomen obeležje vence su položili predstavnici  brojnih delegacija, diplomatskog kora, a u ime Vlade Srbije ministar Nikola Selaković. 

четвртак, 24. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи