Читај ми!

Osniva se Kancelarija za informacionu bezbednost

Srbija bi uskoro trebalo da dobije novi Zakon o informacionoj bezbednosti i bolju zaštitu podataka građana i privrede. Izmene zakona neophodne su zbog nove direktive Evropske unije u ovoj oblasti, a rok za usklađivanje je oktobar 2024.

Jelena Mićić iz Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj kaže za RTS da je postojeći Zakon bio usklađen sa direktivama EU, ali je Unija u mežuvremenu promenila zakon.

“Evropska unija je unapredila svoj regulatorni okvir u ovoj oblasti, tako da su donete nove direktive: NIS2 direktiva i akt o sajber bezbednosti. U procesu pristupanja Evropskoj Uniji Srbija je dužna da prati te trendove u oblasti informacione bezbednosti.

Posle rešenja koje je dao postojeći Zakon o informacijalnoj bezbednosti, zatim brojne preporuke stručne javnosti, došli smo do toga da je potrebno da donesemo novi zakon o informacionoj bezbednosti koji će biti usklađen sa NIS2 direktivom i aktom o sajber bezbednosti, ističe Mićićeva, naglašavajući da se razmišljalo o izmeni i dopuni postojećeg zakona, ali se od toga odustalo.

"Zbog krupnih promena i velikih, da kažemo, unapređenja u ovoj oblasti preko 50 članova bi bilo izmenjeno, tako da iz tog razloga je na kraju doneta odloka da se radi novi zakon“, kaže Mićićeva.

Zakon predviđa podelu operatora na prioritetne i važne

Operatori su podeljene u prioritetne ili u važne, u zavisnosti od učestalosti testiranja njihovih zaštitnih sistema, ističe Mićićeva.

“Kada govorimo o prioritetnim, to su oni, da kažemo, pravni subjekti koji su registrovani da obavljaju delatnosti u oblasti, recimo, energetike, saobraćaja, bankarstva. A kada govorimo o važnim, oni koji spadaju u grupu važnijih operatora IKT sistema i oni su možda malo manjeg stepena važnosti za društvo", rekla je Mićićeva.

Novi zakon predvđa osnivanje Kancelarije sa informacionu bezbednost

Kancelarija za informacionu bezbednost formira se u skladu sa aktom o sajberne bezbednosti, kaže Mićićeva.

“Ona će izvršiti objedinjavanje nacionalnog CERTA koji se trenutno nalazi u Ratelu i nadložnosti CERTA za organe vlasti koje se sada nalaze u Kancelariji za IT. Tako da, sada će se te nadložnosti objediniti. Kancelarija za informacionu bezbednost obavljaće i koordinaciju na nacionalnom nivou.

Predviđene su i dve javne rasprave o nacrtu zakona, u Beogradu 18. augusta i u Kragujevcu 21. avgusta u Kragujevcu. Zainteresovane strane mogu da prisustvuju i da daju svoje komentare na postojeći nacrt.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара