Читај ми!

Očekuje li nas još ekstremnih nepogoda u avgustu i hoće li biti oboreni temperaturni rekordi

Pomoćnik direktora RHMZ-a Goran Mihajlović kaže za RTS da će druga polovina avgusta biti toplija u odnosu na ovu sedmicu koja je pred nama. Ipak, ne očekuje da se u avgustu obore temperaturni rekordi. Otkriva i da li će biti ekstremnih nepogoda. Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Miloš Milenković navodi da su tokom vikenda intervenisali 88 puta.

Snažno nevreme pogodilo je i u vikendu za nama Srbiju. Područje Gornjeg Milanovca, Uba, Lajkovca, Obrenovca, najviše Beograda. Jak vetar je nosio krovove, lomio grane i drveće. Grad je padao u talasima, ponegde veličine jajeta ili oraha. U Beogradu je jak vetar lomio grane, nosio nameštaj s terasa, a u pojedinim delovima grada nije bilo struje, pijaće vode i saobraćaja. Pojedine ulice su i ovog jutra i dalje pod vodom.

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Miloš Milenković kaže da su tri osobe spasene na teritoriji Beograda.

Kako je rekao, tokom vikenda pripadnici Sektora za vanredne situacije intervenisali su 88 puta. Milenković dodaje da se još uvek saniraju posledice nevremena i u Bačkoj Palanci.

"Svaki vanredni događaj nosi niz specifičnosti sa kojima se suočavamo, ali činimo sve da bi naši građani bili bezbedni“, kaže Milenković i dodaje da je broj i uspešnost intervencija pokazao da Sektor daje adekvatan odgovor.

Napomenuo je i da apeli koji se daju kao najava za nevreme, daju rezultate i da građani sad već znaju kako da se ponašaju u takvim situacijama.

"Možemo konstatovati da je svaka karika tokom proteklog vikenda dala adekvatan odgovor“, kaže načelnik.

Mihajlović: Postoji dovoljno prostora za prihvat talasa iz Hrvatske

Pomoćnik direktora RHMZ-a Goran Mihajlović navodi da je upozorenje za povišen vodostaj na Brzavi i Neri ukinut, jer vodostaj neće dostići upozoravajuće nivoe.

"Što se tiče Dunava i Save, kao i Tise i Drine, nema naznaka da bi dostigle ni redovne, a kamoli vanredne odbrane od poplava. Postoji dovoljno prostora za prihvat talasa iz Hrvatske“, kaže Mihajlović.

Očekuje da će druga polovina avgusta biti toplija u odnosu na ovu sedmicu koja je pred nama, a maksimalna temperatura će biti između 31 i 34 stepena, a posle 20. avgusta 35, 36 stepeni, ali nema izgleda da dostigne 40 stepeni.

Mihajlović ne očekuje da se u avgustu obore temperaturni rekordi.

"Početkom naredne sedmice očekuju se temperatura preko 30 stepeni, što se definiše kao tropski dan“, kaže Mihajlović i napominje da neće biti oluja kao što su bile u proteklom periodu.

понедељак, 11. децембар 2023.
2° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу