Читај ми!

Rekreacija, ali i povratak čitanju u dečjim odmaralaštima – svaki boravak jedna knjiga

Ne postoji nijedna generacija od 50-tih godina prošlog veka, od kada i postoje dečja odmarališta, da bar jednom nije bila na letovanju, zimovanju, rekreativnoj ili bar na nekom izletu u tim objektima. Ivan Jegorović v.d. direktora Centra dečjih letovališta Beograda, ističe da je trenutna popunjenost odmarališta sto posto. Posebno ukazuje da su planinski objekti blago Srbije i da su pažljivo birani godinama za aktivan odmor mališana. Navodi da su programi unapređeni prem interesovanju decu, ali da im je i cilj da tokom svakog boravka pročitaju bar jednu knjigu.

Nastava u prirodi, letovanje i zimovanje predškolske dece, sportske pripreme, izleti i ekskurzije, kampovi su samo deo sadržaja u objektima Centra dečjih letovališta Beograda na Tari, Divčibarama, Aranđelovcu, Goču Rudniku, Avali, Brusu. 

Centar dečjih letovališta postoji od 1955. godine sa  šest aktivnih objekata i Brusom koji je u fazi renoviranja i za sada ne funkcioniše.

Ivan Jegorović očekuje da će i taj objekata u narednih godinu dana primiti prve đake.

"Ne postoji prosto nijedna generacija od tih 50-ih godina koja bar jednom u životu nije bila u nekom od naših objekata. Trenutna popunjenost je sto posto, trenutno kod nas u objektima boravi `Super kamp` sa svojim programima, faktički traje celo leto, od juna meseca pa do sredine avgusta.  I nakon toga ćemo ugostiti sportiste, sportske ekipe", kaže Jegorović.

Dodaje da je kraj avgusta i početak septembra decenijama rezervisan u objektima dečjeg odmarlišta za sportske pripreme. Mnogi sportski klubovi, ozbiljni sportisti su se pripremali u tim objektima na Tari, Goču, Divčibarama, na Avali.

U pitanju su posebno izabrane lokacije na određenoj nadmorskoj visini s umerenom planinskom, banjskom klimom, ružom vetrova, a sve to bi trebalo da doprinese boljem zdravlju mališana.

"Svi naši objekti na svim planinama su, faktički, prirodno blago ove naše zemlje. Dakle, zaista su pažljivo birani tih davnih godina, svi ti objekti. I nisu slučajno tu, na tim pozicijama gde se nalaze. Ono što jeste akcenat kod nas, jesu programi koje sprovodimo sa klinikama. Dakle, to su rekreacije, animacije, učenje u prirodi. Dakle, oni imaju aktivan odmor tamo. Dakle, ne sede, ne leže, ne drže telefone u rukama pod ceo dan", poručuje v.d. direktora odmarališta.

Ističe da su programi modifikovani i unapređeni, shodno današnjem vremenu, jer interesovanja dece nisu ista, ni slična kao od pre deset i 30 godina.

U svakom objektu su i 24 sata zdravstveni radnici, doktor i medicinska sestra.Naravno, u svakom objektu imamo zdravstvene radnike, doktora i medicinsku sestru.

Svaki boravak, jedna pročitana knjiga

"Napravili smo u svakom objektu čitalački kutak i klinci mogu ući u klimatizovane prostorije, sređene sa ležajevima i odabrati knjigu koja im se sviđa i čitati je u pauzama između ostalih aktivnosti. I to je nešto što za sada ne koristi mnogo dece jer preferiraju digitalne stvari, laptopove, tablete, telefone, ali mi polako pokušavamo da ih vratimo knjizi i da obavezno pročitaju nešto", navodi Jegorović.

Dogovor je, kaže s učiteljima, profesorima i vodičima grupa da animiraju decu i da svako tokom boravka pročita bar po jednu knjigu.

Takođe, neizostavna je i saradnja s fakultetom za fizičko vaspitanje i s Učiteljskim fakultetom. 

Ističući da su jedina ustanova koja se  bavi, kako ocenjuje, apsolutnim dečjim turizmom, navodi da u  odmaralištima borave i deca iz okruženja, iz dijaspore.

"Iz Crne Gore, iz BiH, iz Hrvatske su dolazila deca, imali smo i decu iz Makedonije. Naravno uglavnom je to okruženje, ali kapaciteti su popunjeni i našom decom i jako mi je drago zbog toga", ističe Jegorović.

среда, 29. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије