Читај ми!

Vučić: "Oluja" najveće etničko čišćenje u Evropi od 1945; Dodik: Nećemo dozvoliti da bilo ko omalovažava naše stradanje

Centralna ceremonija obeležavanja Dana sećanja na Srbe stradale i prognane u oružanoj akciji "Oluja" održana je u Prijedoru. Svedoci smo licemerja i dvostrukih standarda velikih sila prema Srbima, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da je "Oluja" najveće etničko čišćenje u Evropi od 1945. godine. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik naveo je da je "Oluja" bila udruženi zločinački poduhvat, kao i da nećemo dozvoliti da bilo ko omalovažava srpski narod i naše stradanje. Nakon služenja parastosa patrijarh Porfirije naglasio je da bol nema ni naciju ni veru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik položili su danas vence na spomen-obeležje na Petrovačkoj cesti, mestu stradanja Srba iz izbegličke kolone.

U Banjaluci je održana zajednička sednica Vlada Republike Srpske i Srbije. Zasedao je i Savet za saradnju koji čine svi članovi vlada, predsednici skupština i predsednici republika.

Potpisan je i Memorandum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje dva memorijalna centra posvećena Jasenovačkim žrtvama Gradina i Beograd.

Nakon toga, dvojica predsednika, Vučić i Dodik, obratili su se medijima.

Pomen žrtvama "Oluje" održan je danas u Crkvi svetog Marka u Beogradu, kao i u mnogim mestima širom Srbije.

Napadom na Knin, u zoru, 4. avgusta 1995. godine, počeli su sistematski zločini prema srpskim civilima i njihovoj imovini. Svega 48 sati od početka akcije "Oluja", područje nekadašnje Republike Srpske Krajine bilo je etnički čisto.

Više od 200.000 ljudi, sa najosnovnijim stvarima, prevoznim sredstvima koja su imali, krenuli su da se iseljavaju, a na putu ka Srbiji i Republici Srpskoj izbegličke kolone su stalno napadali hrvatska artiljerija i vojno vazduhoplovstvo.

Oko 2.000 Srba ubijeno je ili nestalo, a više od 220.000 je proterano u akciji "Oluja".

понедељак, 20. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара