Читај ми!

Popadić: Stara deponija "Vinča" zatvorena, napravljeno novo postrojenje za preradu otpada

Marko Popadić, vršilac dužnosti direktora "Gradske čistoće",  rekao je za RTS da je stara deponija "Vinča" zatvorena i da je napravljeno novo, savremeno postrojenje za preredu komunalnog otpada gde će se proizvoditi i električna i toplotna energija.

Na crnoj tački Evrope, kako su nazivali deponiju "Vinča“, stari način odlaganja otpada odlazi u zaborav.

Najavljeno je da će u oktobru početi proizvodnja toplotne i električne energije iz komunalnog otpada.

Marko Popadić, vršilac dužnosti direktora "Gradske čistoće",  rekao je za RTS da je stara deponija "Vinča", višedecenicijski problem grada Beograda, zatvorena.

Napravljeno je, kako kaže, jedno novo savremeno postrojenje za preredu komunalnog otpada gde će se proizvoditi električna i toplotna energija.

"Pritisak na staru deponiju, koja je non-stop pravila požare, završen je i ona će, kada se pusti toplana i energana, biti potpuno sanirana“, rekao je Popadić, gostujući u Beogradskoj hronici.

Prema njegovim rečima, postoji veliki broj divljih deponija na teritoriji Beograda, pogotovu po obodima grada.

"Javno-komunalno preduzeće u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine i Sekretarijatom za vanredne situacije, sanira te divlje deponije. U avgustu ćemo završiti ugovore koje smo potpisali za ovu godinu i očistiti preko 30  divljih deponija“, rekao je Popadić.

Jedan od zadataka u narednom periodu, kaže Popadić, jeste da se reši problem odlaganja otpada na mestima koja za to nisu dozvoljena.

"Za to postoje kazne, ali postoje i neke ideje na nivou Grada, da se uvedu dodatni vidovi kontrole, da se ta mesta obezbede kamerama koje će snimati vozila koja istovaraju otpad“, rekao je Popadić.

Istakao je da je na deponiji "Vinča“ takođe napravljeno jedno posebno odeljenje gde se prerađuje građevinski otpad.

"Mi smo i dalje u postupku u Gradu Beogradu da nađemo još dve, tri lokacije na koje bi se postavile mašine za preradu betona ili šuta koji bi kasnije mogao da se koristi za asfaltiranje puteva“, rekao je Popadić.

Inače, javno komunalno preduzeće "Gradska čistoća" obeležava 139 godina postojanja. U Ulici Mije Kovačevića broj 4 nalazi se od 1932. godine.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара