Читај ми!

Obeležava se dan Državne revizorske institucije – koji su najveći izazovi za revizore

Državna revizorska institucija obeležava svoj dan u znak sećanja na donošenje Zakona o Glavnoj kontroli pre 179 godina. Generalni državni revizor Duško Pejović rekao je za RTS da su najveći izazovi za Državnu revizorsku instituciju u stalnom povećanju svesti o tome da je kontrolna funkcija potrebna.

Na današnji dan pre 179 godina donet je Zakon o Glavnoj kontroli, preteče današnje Državne revizorske institucije. Generalni državni revizor Duško Pejović rekao je da je glavni zadatak institucije i nakon toliko godina isti – da vrši kontrolu.

"Samo što obim, dubina, širina nadležnosti nije ista. Primerena je vremenu, ondašnjem i sadašnjem. Onda je Glavna kontrola vršila kontrolu državnog računa i državne kase", rekao je Pejović.

Dodao je da danas Državna revizorska institucija ima šira ovlašćenja i obaveze.

"Sprovodi osnovne vrste revizija, finansijsku pravilnost, svrsishodnost, njihove kombinacije. Dajemo preporuke, pišemo prijave, pomažemo Narodnoj skupštini i Vladi u skladu sa svojim mogućnostima u kreiranju određenih dokumenata, čuvajući svoju nezavisnost. Možemo da dajemo savete korisnicima. Dajemo predloge za izmenu i dopunu propisa do kojih smo došli u procesu revizije", objasnio je Pejović.

Istakao je da su najveći izazovi Državne revizorske institucije u stalnom povećanju svesti o tome da je kontrolna funkcija potrebna, a samim revizorima da povećavaju svoju profesionalnost i stručnost kako bi dokazali da, ne samo da umeju da rade, nego da je to što rade od koristi.

Gostovanje Duška Pejovića u Jutarnjem programu u celosti pogledajte u video-snimku na početku teksta.

петак, 08. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара