Читај ми!

Prikazana modernizovana i nova oprema - Vojska Srbije ulagaće u domaću proizvodnju dronova, do kraja godine stižu "kamikaze"

U vojnom kompleksu "Pasuljanske livade" održana je završna faza obuke pripadnika Vojske Srbije sa novouvedenim naoružanjem i vojnom opremom. Vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik države Aleksandar Vučić poručio je da je važno da vojnici budu obučeni na modernim sredstvima, kao i da će država još više da ulaže u bespilotne letelice, ali i u sopstvenu proizvodnju dronova. Ukazao je da pre kraja godine očekuje dolazak dronova "kamikaza". Ogromna su naša ulaganja u Vojsku i mi drugačije da opstanemo na ovom trusnom geopolitičkom području ne možemo – osim da budemo jaki i još jači nego što smo danas, istakao je Vučić.

Показна гађања у оквиру завршне фазе обуке припадника Војске Србије са новоуведеним наоружањем и војном опремом

Вучић о стању војника повређених када је дрво пало на шатор

На питање репортера Н1 "зашто су службе за информисање Министарства одбране и ВМА затворене за питања новинара", наводећи да нису од њих добили одговоре на питање о стању војника повређених прошле среде током олује, када је дрво пало на шатор у којем су се налазили, Вучић је рекао да је проблем у онима који мисле да ће "у свакој несрећи да пронађу муницију за сопствене политичке потребе, пошто никакву идеју, програм и план немају“.

Навео је да је војник који је теже повређен поломио кључну кост која је притисла артерију, али да је сада стабилно. Друга двојица војника су задобила лакше повреде, а један је на кућном опоравку.

"Ово је војска, овде не раде манекени. Они су провели ноћ у шатору, вило је невреме, пало је дрво. Моје питање је чему та врста злобе и потреба да се за нешто окриви сопствена војска или неко други, ко има нешто да тобоже крије“, рекао је Вучић.

Истакао је да је министар одбране Милош Вучевић одмах дао налог да се набаве контејнери како би припадници војске убудуће били заштићени од невремена, али да је он против.

“За то треба 2,5 милиона евра. Ако војника не можемо у шатор и логорске услове да ставимо, хоћемо ли сутрадан свуда да вуцарамо те контејнере“, упитао је председник.

Навео је и да Министарство одбране не мора да излази у јавност са свим детаљима, нити је потребно, као и да постоје војне тајне.

Опширније Краће

Вучић: Огромна су наша улагања у Војску, наставићемо са модернизацијом

Врховни командант Војске Србије и председник државе Александар Вучић поручио је да је веома задовољан показним гађањима изведеним на Пауљанским ливадама и да их оцењује са врло добро.

“Могли сте да видите да су 743 припадника Војске Србије данас учествовала у гађању што новим, што модернизованим средствима Војске Србије. Оно што је био примарни циљ је да се вежба на успостављању координације и директне везе између дронова, онога чиме из ваздуха осматрамо стање на земљи и наших ватрених положаја, да брже реагују наше јединице на терену, да брже испаљују пројектиле, да боље погађају, прецизније и тачније“, рекао је Вучић.

Указао је да ће држава још више да улаже у беспилотне летелице.

“Очекујемо долазак дронова ‘камиказа‘ првих количина пре краја ове године. Њих смо већ наручили и купили“, навео је Вучић.

Поручио је и да ћемо наставити да улажемо преко Војно-техничког института у сопствену производњу дронова.

“Како оних који служе за нагледање и посматрање, тако и оних који ће да буду наоружани значајним теретом како ракетама тако и тешким бомбама“, истакао је Вучић.

Поручио је да наш Генерлаштаб свакодневно прати догађаје у Украјини и учимо из њиховог искуства.

"Тамо се види страховити значај употребе ракетне артиљерије, зато улажемо у модуларни ‘огањ‘, ‘град‘ у све системе којима можемо даље да унапређујемо наше одбрамбене способности и капацитете", додао је Вучић.

Указао је да је важно да војници буду обучени на модерним средствима.

"И тој области као и у свим другим ми када завршимо факултет мислимо да смо завршили са школовањем и онда цео живот другима солимо памет како смо били успешни и завршили факултет, не рачунајући да морамо још три, четири факултета током живота да завршимо да бисмо могли да идемо у корак са светом", нагласио је Вучић.

"Наше је да се припремамо и да будемо одвраћајући фактор за свакога ко би желео да изврши агресију на нашу земљу. Огромна су наша улагања у армију и војску и ми другачије да опстанемо на овом трусном геополитичком подручју не можемо – осим да будемо јаки и још јачи него што смо данас", закључио је Вучић.

Опширније Краће

Завршен приказ показних гађања

Бригадни генерал Слађан Стаменковић означио је завршетак приказа показних гађања у оквиру завршне обуке припадника Војске Србије. 

Гађање модуларним, полуаутоматским пушкама и митраљезима

Приказ транспортера “Бов“ и “Лазар“ и модернизованих пешадијских возила

Гађање "Гвоздика" и модернизованог "Огња"

Вод самоходнохаубички модернизованих “гвоздика“ и вишецевних лансера Огањ дигитализовани са три оруђа реализују гађање.

Дејствовање противавионских самоходних артиљеријско-ракетних система ПАСАРС

Дејствовање тенковског вода

Теновски вод на тенковима М84 изашао је на ватрени положај и дејствовао из топова 125 милиметара.

Гађање из два "хамера"

Приказана су гађања из два "хамера". Један је опремљен приотивоклопним ситемом великог, а други малог домета. Први пут је приказано гађање након извршене интеграције којим су унапређени мобилност, заштита и време реакције.

Дејствовање два “орла“ наоружаних “муњама“

Модернизовани “орао“ опремљен је новим системом за гађање и дању и ноћу.

Извиђања и дејство беспилотних летелица "Врабац" и "ЦХ-95"

Учествују 743 припадника Војске и 56 кључних средстава ратне технике

Бригадни генерал Слађан Стаменковић рекао је да на вежби учествује 743 припадника Војске Србије, са 56 кључних средстава ратне технике.

"Циљ данашњег гађања је да припадници Војске покажу обученост и могућност војне опреме", казао је Стаменковић.

Опширније Краће

Вучић дао команду за почетак гађања

Након предавања рапорта, врховни командант Војске Србије и председник државе Александар Вучић дао је команду за почетак гађања.

Приказ гађања модернизованим "Огњем", БОВ и "Лазар"

На вежби "Заједнички одговор 2023" ће се видети и гађања и модернизованим “Огњем“, као и транспортери “Бов“ и “Лазар“.

Биће приказане беспилотне летелице "Врабац" и "Цх-95"

Претходних петнаестак дана на полигону у Пасуљанским ливадама се обучавало више од 700 припадника Војске Србије.

Први пут ће се видети како изгледа извиђачка делатност беспилотне летелице "Врабац", произведенe у Војно-техничком институту.

Пoред тога, први пут ће данас моћи да се виде и разорна дејства кинеске беспилотне летелице "Цх-95". Она може у ваздуху да проведе око 20 сати, да се креће брзином од 280 километара на час и да носи око 200 килограма наоружања.

Опширније Краће

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje pokaznim gađanjima u okviru završne faze obuke pripadnika Vojske Srbije sa novouvedenim naoružanjem i vojnom opremom, u Vojnom kompleksu "Pasuljanske livade".

Pokaznim gađanjima prisustvuju i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović.

субота, 02. март 2024.
9° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво