Читај ми!

Keserović: Voćari pretrpeli štetu od 25 miliona evra – najviše stradao fruškogorski region

Štete od vremenskih nepogoda u poljoprivredi još se sumiraju. Od vetra, grada, vode i žege stradali su i objekti i usevi. Voće i povrće nešto više od ratarstva. Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Zoran Keserović navodi za RTS da je jako nevreme koje je zahvatilo Srbiju u dva navrata načinilo štetu voćarima od preko 25 miliona evra, a da je najviše stradao fruškogorski region.

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Zoran Keserović navodi za RTS da je nevreme koje je pogodilo Srbiju prethodnih dana napravilo veliku štetu ne samo u Vojvodini nego i u centralnoj Srbiji.

"Ova godina je jako specifična. Imali smo zaista velike štete od niskih temperatura, kasnije velike količine padavina su takođe napravile štetu. I sad ovo, poslednje nevreme što se desilo, olujni vetrovi i sama tuča od grada napravili su veliku štetu, ne samo u Vojvodini nego i u celoj centralnoj Srbiji", kaže Keserović.

Prema njegovoj proceni, nevreme je smanjilo rod za otprilike pet odsto.

"Ako sada računamo sve voćne vrste koje nisu obrane, kao što su šljiva, jabuka, kruška, to je oko milion tona ili pet odsto, to je oko 50.000 tona. Ako je samo kilogram voća oko 50 evrocenti, znači ja procenjujem da je šteta otprilike preko 25 miliona evra na nivou cele Srbije", kaže Keserović.

Ukazuje da je najviše stradao fruškogorski region.

"Tamo se nalaze najintenzivniji zasadi, zasadi sa protivgradnom mrežom. Samo na Fruškoj gori je zabeleženo preko 100 hektara zasada sa protivgradnom mrežom. To su pretežno zasadi jabuke i kruške. Zna se da je za podizanje jednog hektara takvog zasada potrebno 35.000 do 40.000 evra, a gde je gubitak prinosa. Znači to je na 100 hektara gubitak oko 4,5 miliona evra. Ako taj proizvođač treba da podigne novi zasad, on mora ponovo da uloži u takav sistem 35.000 do 40.000 evra", kaže Keserović.

Ukazuje da ne pamti da je u prethodnih trideset pet godina, u trećoj dekadi jula, došlo do ovakvih olujnih vetrova.

недеља, 14. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво