Читај ми!

Šta sme, a šta ne sme da se unese u avion – za sportske rekvizite važe posebne procedure

Vest da je jedna putnica u avion na liniji Podgorica–Beograd unela plinsku bocu, veliko je iznenađenje. Iako su gužve na svim aerodromima u poslednje vreme velike, bezbednost nikako ne bi smela da bude dovedena u pitanje. Da li je tridesetak sekundi, koliko ima radnik obezbeđenja, dovoljno da se uoči eventualna opasnost u prtljagu putnika?

Kako nezvanično saznaje RTS, u koferu jedne Ruskinje otkriven je predmet koji nije smeo da bude unet u avion. Oduzet je, ali tom prilikom nisu uočene dve manje plinske boce koje se najverovatnije koriste za kampovanje. Žena je, pretpostavlja se, kada je čula objavu, sama prijavila kabinskom osoblju šta ima u prtljagu.

Putnici na Aerodromu "Nikola Tesla" uglavnom znaju šta sme da se pakuje.

Bilo da je reč o ručnom prtljagu ili onom koji ide u kargo, pregled je isti. Aparat skenira unutrašnjost kofera. Taj snimak prati kontrolor, koji mora brzo da reaguje.

"Principi obezbeđivanja kažu da mašine skeniraju taj prtljag, traže nam da izvadimo laptop, jer ispod laptopa nekad ne mogu da vide šta je i najbitnije je da se poštuju ograničenja za kanistere, odnosno tečnosti, zapaljive gasove. Sve to skeniraju ljudi, mašine klasifikuju te objekte koji se nalaze u prtljagu, ali ih ne identifikuju do kraja. Odnosno, svaka osoba koja je taj službenik obezbeđenja, koja gleda taj monitor ima nekih tridesetak sekundi da klasifikuje te objekte“, objasnio je Petar Vojinović, urednik portala "Tango siks".

U pisanom odgovoru sa Aerodoroma "Nikola Tesla" piše: "U ručnom prtljagu se tečnost, gelovi do 100 mililitara, mogu nositi samo ako su upakovani u plastičnu providnu kesu sa zatvaračem. Ne smeju se nositi oštri metalni predmeti, štapovi, palice".

Za sportske rekvizite, kao što su motke za skok uvis, koje nose atletičari, važe posebne procedure.

Prema nezvaničnim informacijama, istraga na aerodoromu u Podgorici još traje i tek treba da se utvrdi koja će mera biti izrečena odgovornoj osobi za propust i da li će i aerodrom biti kažnjen.

четвртак, 13. јун 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије