Читај ми!

Dan pred raspust – jesu li ocene spremne za đačke knjižice

Vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević izjavio je da postoji zakonsko uporište da se školska godina završi dve nedelje ranije, kao i da će đaci imati priliku da do 20. juna poprave ocene. Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije kaže da su o odluci zaposleni saznali iz medija, te da su je smatrali naglom i ishitrenom. Psihološkinja Radmila Vulić Bojović kaže da je bila zagovornica da se nastava završi 3. maja, kada se tragedija dogodila.

Dve nedelje ranije od predviđenog datuma, sutra, 6. juna zvoniće za kraj školske godine u svim školama u Srbiji. Dan pred raspust, školski kolektivi završavaju neophodno, kako bi se u skladu sa odlukom Vlade, školska godina završila.

V. d. ministra prosvete Đorđe Milićević kaže da je nakon "teških i mučnih" razgovora sa roditeljima iz OŠ "Vladislav Ribnikar", ali i roditeljima đaka iz drugih škola, doneta odluka da se 6. juna završi školska godina, ali da to ne bude na štetu učenika.

"Devedeset pet odsto naučno-nastavnog programa je realizovano. Postoji odstupanje od pet odsto koje je u zakonu dozvoljeno", objašnjava Milićević, odbacujući da je reč o ishitrenoj odluci.

Postupak ocenjivanja

Milićević naglašava da je Ministarstvo prosvete odluku o kraju školske godine prvo prosledilo načelnicima školskih uprava i školama, te uputstvo kako da postupaju u ocenjivanju, kao i zakonski okvir za odluku.

"Ocene se zaključuju 6. juna, ali nastavnici predlažu zaključavanje ocena, a sa tim upoznaju roditelje i učenike. Ostavljaju na raspolaganju roditeljima i učenicima da razmisle li će do 20. juna, kroz određeni modalitet, đak želeti da pokuša da popravi ocene", rekao je Milićević u emisiji Oko.

"Rez nastave uneo strah"

Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije kaže da su o odluci o prekidu nastave saznali iz medija, te da je njihov stav bio da je trebalo da se prethodno obaveste zaposleni.

"Prvo smo mislili da je nagla i ishitrena odluka, ali smo posle videli da ima zakonsku osnovu", priča Ilićeva.

Prema njenim rečima, "nagli rez" nastave uneo je strah i nepoverenje zaposlenih, istovremeno i roditelja i đaka.

"Veliki je posao među prosvetnim radnicima do završetka nastavne godine. U vanrednim okolnostima, imam utisak da će se pojačati rad, jer školska godina traja do 20. juna", kaže Ilićeva.

Kako posle tragedije

Psihološkinja Radmila Vulić Bojović kaže da je bila zagovornica da se 3. maja, kada se desila tragedija, završi školska godina zbog situacije na koju niko nikada nije mogao da bude spreman. 

"Dovoljno je da dete bude istog uzrasta, pa da počne da razmišlja – šta bi bilo i šta je moglo da bude, te da počnu psihološki procesi koji su ranjivi. Bilo bi dobro pitati i decu kako vide period od ove dve nedelje. Važno je da postoji fleksibilnost“, priča Vulić Bojovićeva.

Prema njenim rečima, udruženi možemo da "stavimo na noge" školski sistem posle tragedije koja se desila, ali da su potrebni empatija, iskrenost i razumevanje.

среда, 21. фебруар 2024.
7° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво