Читај ми!

Broj dobrovoljnih davalaca krvi smanjen za vreme pandemije 20 odsto

U periodu pandemije broj dobrovoljnih davalaca krvi smanjen je za 20 odsto, objavio je Crveni krst Srbije. Iako trenutno nema nestašica, još jedno podsećanje da u susret sezoni godišnjih odmora ne zaboravimo na humanost.

Od Niša do Subotice - tako izgleda potraga kada najmlađim pacijentima u Institutu za majku i dete zatreba krv. U ovoj instituciji krv je potrebna ne samo za operacije, već je svakodnevno primaju i mali onkološki pacijenti.

"Nije fraza kada kažem da cela Srbija daje krv za našu decu, zato što imamo često problema u nabavci veoma retkih krvnih grupa ili eritrocita za senzibilisanu decu kada primaju tačno tipizirane eritrocite. To su deca koja imaju specifične zahteve gde osim jedinica eritrocita moramo da nabavimo i trombocite. Ponekad je zaista teško nabaviti odgovarajuće trombocite", rekla je načelnica transfuzije Insitituta za majku i dete dr Olivera Šerbić.

Zato periode nestašice krvi ova bolnica za najmlađe i te kako oseti.

"Periodi nestašice uglavnom budu zimi kada su periodi slavlja ali i leti kad su odmori. Prosečno dnevno spremamo 10-20 jedinica eritrocita, negde oko 30 jedinica trombocita i 5-10 sveže plazme", kaže Šerbićeva.

Najčešće se traga za najzastupljenijim krvnim grupama kod nas A+ i 0+. Prošle godine Crveni krst Srbije je organizovao 3.500 akcija sakupljanja krvi. Nedavno istraživanje pokazuje da se zbog korone broj davalaca smanjio za petinu.

"Naravno da su se davaoci odazivali, ali korona je uticala na to da je veliki broj ljudi ili odustao ili prekinuo ili nije toliko redovan. Tako da je ceo svet u tome, a ne samo mi, u tom ponovnom uspostavljanju poverenja i zašto su nam davaoci važni, mi ponovo govorimo ko može biti davalac, koliko često, zašto je transufzija važna. Tako da praktično posle korone smo sve počeli ispočetka", kaže Marija Čukić iz Crvenog krsta Srbije

Prošle godine u Srbiji je prikupljeno 208.000 jedinica krvi pokazuju podaci Crvenog krsta. Shodno broju stanovnika krv za velike ali i male pacijente najviše su davali stanovnici Požarevca, Vranja i Pirota.

 Među najhumanijim opštinama izdvajaju se Lazarevac, Depostovac i Štrpce. U susret 14. junu - Svetskom danu dobrovoljnih davalaca, još jedno podsećanje da svi od 18-65 godina mogu donirati krv. Statistika pokazuje da što su građani stariji to su revnosniji davaoci.

уторак, 16. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару