Читај ми!

Ko ispunjava uslove za rad sa decom i postoji li nadzor

Pedagoški asistent u vrtiću u Odžacima uhapšen zbog sumnje da je iskorišćavao decu za pornografiju. Učitelj glume prijavljen za silovanja i seksualno zlostavljanje, kao i instruktor jahanja. Rade s decom, a nisu pod nadzorom prosvetnih inspekcija i to mora da se promeni, kaže zaštitnik građana.

Četvorogodišnji dečak majci je rekao da mu je onaj koji je trebalo da brine o njemu u vrtiću skinuo odeću i snimao ga. Poverio se nakon tri dana. Ona, a zatim i više od 10 roditelja, prijavili su policiji 26-godišnjeg pedagoškog asistenta, zaposlenog u Predškolskoj ustanovi u Odžacima.

"Nakon razgovora sa psihologom ustanovljeno je da moje dete govori 99 odsto istinu, što se nažalost i ustanovilo. Ovo ne može da prođe nekažnjeno. Ovo i sve ostalo što roditelji iznose, što sam ja čula u dva dana je za najgoru moguću osudu, ne želim da zamišljam šta su ta deca prošla, šta je moje dete proživelo to znam", kaže majka četvorogodišnjeg dečaka.

Pored svedočenja, dokaz bi mogli da budu i predmeti zaplenjeni u stanu osumnjičenog. Kako je dobio posao – pitaju roditelji i traže uvid u njegovu stručnu spremu. Zakon kaže da pedagoški asistent, koji pomaže u obrazovanju dece iz osetljivih grupa i asistira vaspitaču i nastavniku, može biti i sa četvorogodišnjom srednjom školom ako je prošao obuku. Za razliku od vaspitača i nastavnika koji moraju da dobiju licencu. Vrtić tvrdi da je prošao i psihološku procenu.

"Ministarstvo prosvete je odmah po saznanju preduzelo sve potrebne radnje u cilju provere zakonitosti rada ustanova i kontaktiralo sa Pokrajinskom prosvetnom inspekcijom koja je u vrtić uputila Opštinsku prosvetnu inspekciju. Uprava Predškolske ustanove sarađuje sa policijom, a pokrenut je i disciplinski postupak protiv angažovane osobe", navodi Ministarstvo prosvete.

Kontrolu najavljuje i zaštitnik građana. Kaže problem je i to što sistem nema uvid u to ko se bavi vaspitanjem i obrazovanjem dece u raznim školicama – glume, jezika, sporta. One rade kao privatne firme ili udruženja, pa za njih prosvetna inspekcija nije nadležna. Da se to promeni, ombudsman je inicijativu podneo pre dve godine – nakon što je više polaznica škole glume u Beogradu prijavilo učitelja za silovanje i seksualno zlostavljanje.

"Imali smo u više slučajeva kada su se takvi privredni subjekti bavili obrazovanjem i vaspitanjem, da je bilo određenih nazvaću problema, a da prosvetna inspekcija nije mogla da izvrši kontrolu. Ministarstvo prosvete nije uvažilo tu našu inicijativu, odnosno reklo je da je to složen proces, i mi očekujemo, s obzirom na to da su protekle dve godine, da oni uvaže naše mišljenje i stav", naglašava Zoran Pašalić, zaštitnik građana.

Jedinstveni registar – ko, kako i u kojim uslovima deci drži dodatne časove jezika, sporta, glume ne postoji. A oni se, neretko, održavaju i u prostorijama škola i vrtića.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару