Читај ми!

Za dan predato 1.500 komada oružja i više od 100 bombi

Počela predaja neregistrovanog oružja. Narednih mesec dana građani mogu predati nelegalno oružje i municiju bez dokazivanja njegovog porekla, bez krivične odgovornosti, sankcija i bilo kakvih posledica. MUP je posle podne saopštio da je predato 1.500 komada oružja, 50.000 metaka, više od 100 bombi, zolja i drugog oružja.

Već u prvim jutarnjim satima u PU u Novom Sadu nekoliko desetina predatog neregistrovanog oružja i hiljade komada municije. 

"To nam samo ukazuje da je svest građana na visokom nivou i da će ova akcija sigurno postići svoje ciljeve i doprineti da bezbednost svih građana bude na višem nivou", kaže Nikola Petrović, načelnik odeljenja policije u Novom Sadu.

"Ja bih ovom prilikom apelovao na građane da slobodno donesu u policijske stanice svaku vrstu oružja koja se nalazi u njihovom posedu, da ih ne odbacuju, da ne ostavljaju na javnom prostoru, jer tako podižu nivo društvene opasnosti, jer ono opet može doći u posed neovlašćenih lica i što je najopasnije, može da dođe u posed dece", kaže Željko Brkić, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

MUP je posle podne saopštio da je predato 1.500 komada oružja, 50.000 metaka, više od 100 bombi, zolja i drugog oružja.

Oružje u nelegalnom posedu građani do 8. juna bez ikakvih posledica, mogu predati svakog dana u svim policijskim stanicama od 7 do 19 časova. Prilikom predaje nisu u obavezi da se legitimišu, a više informacija mogu dobiti pozivom na broj 192.

"Apelujem na građane da prilikom predaje tog oružja, oružje donose u rasklopljenom stanju samim tim povećaju svoju bezbednost i bezbednost policijskih službenika koji to oružje treba da preuzmu", kaže Nikola Petrović. 

Ukoliko nisu u mogućnosti da neposredno predaju oružje, načelnik PU Čačak Draško Darijević, kaže da se građani obrate najbližoj policijskoj stanici ili policijskoj upravi, a policijski službenici će organizovati bezbedno preuzimanje oružja.

Poziv se odnosi na automatsko, minsko-eksplozivna sredstva, delove za oružje i municiju koja se nalazi u protivpravnom posedu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva i one građane koji nisu predali policijskim stanicama na čuvanje oružje nakon smrti vlasnika.

Uvođenje još oštrijih mera

Predsednik Srbije najavio je uvođenje još oštrijih mera da se smanji količina i legalnog oružja, pre svega kratkih cevi, što se, kako je rekao neće odnositi na lovce.

"Mi očekujemo milione metaka da na takav način dobijemo, nečiji životi će u budućnosti zbog tih mera biti sačuvani. Mi u međuvremenu idemo u Skupštinu i povećavamo kazne zatvora za nelegalno oružnje, a posle toga policija upada, kod koga pronađe nelegalno oružje, pa ako vam se isplati da zbog držanja nelegalnog tri metka, dobijete pet, deset ili 15 godina robije, nema problema, onda to uradite sebi", kaže Aleksandar Vučić, predsednik Srbije. 

Zakon o oružju predviđa da se drži u sefovima, pod ključem ili sa šifrom, odvojeno od municije, u delovima. Dok osoba za posedovanje oružja mora da ispunjava zdravstvene uslove, koji će se po novom, proveravati na šest meseci do godinu dana.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво