Читај ми!

RTS se izvinjava zbog neutemeljenih izjava sagovornika u programu o osobama sa autizmom

Reagujući na gostovanje profesora FPN-a Dragana Simeunovića, povodom tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", u Jutarnjem dnevniku, Savez udruženja Srbije za pomoć osobama s autizmom navodi da je 4. maja iznet niz neutemeljnih tvrdnji kojima se Aspergerov sindrom dovodi u vezu sa terorizmom. Na takve tvrdnje, Savez je zatražio mišljenje profesora Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Nenada Glumbića. Radio-televizija Srbije se izvinjava osobama s autizmom i njihovim porodicama, ukoliko ih je to gostovanje na bilo koji način uznemirilo.

Dr Nenad Glumbić, redovni profesor Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, rekao je da se termin Aspergerov sindrom više zvanično ne koristi kao oznaka za visokofunkcionalni autizam u zvaničnim dijagnostičkim i klasifikacionim sistemima.

Bez obzira na to, autizam je bio i ostao neurorazvojni poremećaj koji se, kao i svi poremećaji iz ove kategorije, javlja u ranom detinjstvu. Autizam se ne može prvi put javiti u pubertetu, iako se dešava da se kasno dijagnostikuje. Vrlo često se neke tvrdnje iznose previše slobodno, iako često nema pouzdanih dokaza o stvarnoj kliničkoj dijagnozi autizma počinilaca teškog krivičnog dela", rekao je profesor Glumbić.

Sa druge strane, kaže profesor Glumbić, Brever i saradnici nalaze da povezivanje kriminala i autizma u medijima podstiče negativne stavove prema osobama s poremećajem iz spektra autizma i stigmatizaciju celokupne populacije osoba s autizmom.

"Stoga je, makar i implicitno povezivanje autizma s masovnim ubistvima nenaučna, neetička i neodgovorna praksa", rekao je Glumbić.

Savez udruženja Srbije za pomoć osobama s autizmom navodi da je 4. maja iznet niz neutemeljenih tvrdnji profesora Fakulteta političkih nauka Dragana Simeunovića, povodom tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

четвртак, 13. јун 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије