Читај ми!

Dani žalosti u Srbiji, oproštaj od stradalih u masovnim ubistvima

Danas je drugi dan žalosti u Srbiji zbog tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i masovnog ubistva u selima u okolini Smedereva i Mladenovca. Na beogradskim grobljima sahranjena četiri učenika i radnik obezbeđenja škole na Vračaru, kao i petorica momaka koji su stradali u pucnjavi u Malom Orašju.

Građani širom Srbije i regiona odaju poštu stradalima u dve masovne pucnjave – u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i selima u okolini Smedereva i Mladenovca.

Zastave Srbije na institucijama spuštene su na pola koplja, a sve aktivnosti počinju odavanjem pošte nastradalima minutom ćutanja.

U tišini se na mestima zločina, ali i na trgovima i drugim javnim mestima, pale sveće, polaže se cveće i ostavljaju razni predmeti, uz želju da se tragedije više nigde i nikada ne ponove.

U školi "Vladislav Ribnikar" otvorena je knjiga žalosti u koju građani mogu da se upišu danas i sutra od 10 do 15 časova.

Danas sahrana četiri učenika i radnika obezbeđenja škole

Danas će na beogradskim grobljima biti sahranjena četiri učenika i radnik obezbeđenja koji su stradali u pucnjavi na Vračaru.

Kako su za RTS rekli meštani Malog Orašja, u 14 časova će biti sahranjena i petorica momaka koji su stradali u tom selu, a još tri sahrane zakazane su za nedelju, takođe u 14 časova.

Grad Beograd je zahvalio porodici slovenačkog košarkaša Luke Dončića na izrazima saučešća i želji da snosi troškove sahrane poginulih đaka, uz napomenu da će, kako je ranije već dogovoreno, troškove snositi i sahrane organizovati Grad Beograd.

Saučešće porodicama nastradalih izrazili su brojni zvaničnici iz regiona i sveta.

Trodnevna žalost proglašena je i u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Petak je bio dan žalosti i u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine, dok je Vlada Crne Gore odlučila da za dan žalosti proglasi nedelju, 7. maj.

Osmoro učenika i radnik obezbeđenja ubijeni u školi na Vračaru

Učenik sedmog razreda Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu K. K. (2009) pucao je u utorak ujutru iz pištolja na obezbeđenje škole, nastavnicu i učenike. Nastradalo je osmoro učenika i radnik obezbeđenja, dok je povređeno šestoro učenika i nastavnica.

Policajci su na licu mesta uhapsili napadača i pronašli oružje. Budući da prema Krivičnom zakoniku ne može krivičnopravno da odgovara za zločin, K. K. je smešten u psihijatrijsku instituciju.

U sobi maloletnog K. K. pronađeni su spisak dece koju je planirao da ubije i nacrtan plan škole na kojem je utvrdio prioritetne mete.

Pištolj kalibra devet milimetara sa tri okvira, kao i malokalibarski pištolj, napadač je uzeo iz stana, a u torbi je poneo i četiri Molotovljeva koktela.

Otac napadača V. K. (47) uhapšen je i saslušan u petak u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Određen mu je pritvor do 30 dana.

Sumnja se da je V. K. u prethodnom periodu obučavao sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, kao i da nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja do kojeg je njegov sin uspeo da dođe i počini zločin.

U selima kod Smedereva i Mladenovca U. B. ubio osmoro ljudi

Ni punih 36 sati nakon tragedije na Vračaru, desilo se novo masovno ubistvo u Srbiji – naoružani mladić U. B. (2002) ubio je osam i ranio 14 ljudi u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca.

Potom je zaustavio taksistu i primorao ga da ga odveze do sela Vinjišta kod Kragujevca, gde ga je policija uhapsila nakon opsežne akcije u kojoj je učestvovalo više od 600 policajaca.

Osumnjičeni je u petak doveden u Policijsku upravu Smederevo i određeno mu je zadržavanje od 48 sati. U tom roku biće priveden u Više javno tužilaštvo u Smederevu na saslušanje.

Osumnjičen je za krivična dela teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, kao i krivično delo otmica.

Policija je pretresom vikendice koju je U. B. koristio u mestu Šepšin pronašla karabin sa optikom, pištolj, signalni pištolj, dva prigušivača, lovački nož i druge delove oružja, 164 metka različitog kalibra, 13 lovačkih patrona, 12 čaura, četiri signalna metka i 25 komada karabinske municije.

Takođe, prilikom pretresa kuće i pomoćnog objekta u naselju Vinjište, gde je osumnjičeni takođe boravio, policija je pronašla četiri ručne bombe, više kutija sa municijom za pištolj, više komada puščane municije, okvir za pištolj, dva okvira za automatsku pušku, nosač optike i automatsku pušku bez fabričkog broja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je na konferenciji za medije u petak da će nakon dve tragedije po hitnom postupku biti donete mere kojima će, kako je rekao, biti izvršeno gotovo potpuno razoružanje Srbije.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво