Читај ми!

Ristić: Spisak Diane Budisavljević otkriva identitete 5.800 srpske dece, od ponedeljka javno dostupan

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić rekao je za RTS da originalni spisak 5.800 imena srpske dece koje je iz ustaških logora spasila Diana Budisavljević sadrži sve podatke iz kojih se može saznati njihov pravi identitet, podaci o njima i njihovim roditeljima . Ističe i da će spisak od ponedeljka javno biti dostupan u Muzeju.

Dejan Ristić, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao je da su Diana Budisavljević i njeni saradnici tokom Drugog svetskog rata spasili oko 12.000 dece, kao i da je Muzej žrtava genocida došao do spiska sa imenima 5.800 spasene srpske dece.

"Spisak je autentičan. Potiče iz druge polovine 1942. godine. Nastao je u Zavodu za gluvonemu decu u Zagrebu. Prvorazredno je važan istorijski izvor, za koji se smatralo da je nestao i da je uništen. Sadrži sve podatke dece – njihovo ime i prezime, imena oca i majke, mesto i datum rođenja, mesto logora, kao i sve podatke o hrvatskim usvojiteljima“, priča Ristić.

"Emotivne poruke sugrađana"

Prema rečima direktora Muzeja žrtava genocida, svima sa tog spiska koji su još živi ili njihovim potomcima mogu pomoći da saznaju stvarni identitet i ko su im preci.

"Nakon što je juče predstavljen spisak, javio se veliki broj građana imejlom i preko Fejsbuk stranice Muzeja žrtava genocida. Poruke su emotivne i dirljive. To su deca i unuci onih za koje se smatra da su preživeli i nalaze se na spisku. I elektronski ćemo odgovarati na zahteve sugrađana“, kaže Ristić.

Naglašava da će spisak od ponedeljka javnosti biti dostupan u Muzeju žrtava genocida, kao i da će se potruditi da u narednom periodu bude i javno izložen.

"Jasenovac epicentar genocida nad Srbima"

U spomen-području Donjoj Gradini sutra će biti obeležen Dan sećanja na žrtve u koncentracionom logoru Jasenovac uz direktan prenos, od 11 časova na Prvom programu RTS-a. "Jasenovac je stvarni i simbolički epicentar genocida počinjenog nad Srbima na teritoriji NDH tokom Drugog svetskog rata", ističe Ristić.

Muzej žrtava genocida je uoči svog dana, juče predstavio šta je sve lane uradio – sedam izložbi, četiri predstavljene u evropskim prestonicama, 14 publikacija, više od sto obrazovnih programa namenjenih deci i studentima u Srbiji i regionu. "Prioritet nam je prinovljavanje zbirki i fondova Muzeja", zaključuje direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво