Читај ми!

Dejan Ristić: Pronađen spisak 5.800 imena srpske dece koje je iz ustaških logora spasila Diana Budisavljević

Povodom Dana Muzeja žrtava genocida u toj ustanovi prvi put su predstavljeni originalni spisak sa imenima 5.800 srpske dece koje je iz ustaških logora spasila Diana Budisavljević i drugi artefakti iz perioda Drugog svetskog rata, koji svedoče o stradanju pripadnika srpskog naroda, ali i drugih pripadnika jugoslovenskih naroda.

Дејан Ристић: Пронађен списак 5.800 имена  српске деце које је из усташких логора спасила Диана Будисављевић Дејан Ристић: Пронађен списак 5.800 имена српске деце које је из усташких логора спасила Диана Будисављевић

Direktor Muzeja žrtava genocida i istoričar Dejan Ristić naveo je da je ta ustanova prošle godine došla do važnih artefakata koji će služiti obogaćivanju i objektivizaciji znanja o tome šta se dešavalo pripadnicima našeg naroda i drugim nedužnim žrtvama sa prostora Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata. 

Među pristiglim artefaktima, ističe, epohalno otkriće je spisak srpske dece iz Zavoda za gluvonijemu decu u Zagrebu, nastao u drugoj polovini 1942. godine, koje je iz ustaških logora u Drugom svetskom ratu spasila Diana Budisavljević.

Taj spisak sadrži sve podatke, od datuma rođenja, imena roditelja, kad je dete i iz kojeg logora spaseno i dovedeno u Zavod za gluvonemu decu u Zagrebu, i imena usvojitelja, objasnio je Ristić.

On je rekao da ne sme da otkrije kako se do tog prvorazrednog izvora, do sada nepoznatog nauci, došlo jer se smatralo da je izgubljen. Dodao je da se, međutim, do njega došlo uz "ogromnu podršku državnih organa".

Pored originalnih dokumenata koji su pribavljeni, izloženi su i nož "srbosjek" koji je korišćen u logoru Jasenovac, bodež iz logora Jastrebarsko, kao i kama.

Od građe prikupljene tokom protekle godine, 15 odsto je poklonjeno Muzeju, a 85 odsto je otkupljeno u Srbiji i na teritoriji drugih država, precizirao je Ristić. On je najavio i da će Muzej žrtava genocida, koji nema svoje prostorije, od države dobiti i formalnopravno na upravljanje Spomen kompleks Jajinci, gde će napraviti svoj objekat i tu preneti svu građu.

"Sada po prvi put živoj deci, koja su sada ljudi u poodmaklim godinama, koji još uvek tragaju za svojim identitetom kao i njihovim potomcima možemo da ponudimo informacije o njihovom stvarnom identitetu", rekao je Ristić na konferenciji za novinare u Muzeju žrtava genocida.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво