Читај ми!

Ministarka Grujičić obišla zdravstvene ustanove na Kosovu i Metohiji

Ministarka zdravlja Danica Grujičić obišla je zdravstvene ustanove u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. Posetu je započela obilaskom domova zdravlja u Kosovskom Pomoravlju i bolnice u Pasjanu, a posle podne je bila u obilasku Lapljeg Sela i Gračanice.

Министарка Грујичић обишла здравствене установе на Косову и Метохији Министарка Грујичић обишла здравствене установе на Косову и Метохији

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da je srpskom življu u centralnom delu Kosova, u Gračanici, potrebna nova bolnica i da je ona u planu, a da u postojećim uslovima zaposleni u zdravstvenom sistemu Vlade Srbije na KiM čine maksimalno da obezbede neophodnu zdravstvenu zaštitu.

"Ono što sam videla na pojedinim mestima je zaista zadovoljavajuće, posebno sam zadovoljna bolnicom u Pasjanu. Država Srbija ulaže zaista puno u zdravstveni sistem ovde gde živi naš narod na Kosovu i Metohiji i prema briselskom sporazumu, to je takođe naša nadležnost. Mi ćemo nastaviti da radimo, a ono što je ovde u Gračanici vidljivo to je da su zaista stare prostorije i ja ću lično obavestiti predsednika o stanju", izjavila je ministarka Grujičić medijima u Gračanici nakon obilaska bolnice.

"Kolege rade i operacije, nije to mali broj čak i komplikovanih operacija koje se urade na godišnjem nivou, s obzirom koliko hirurga radi ovde. Veliki je trud, velika je želja da se pomogne narodu, da oseti da je zaštićen", navela je ministarka.

Podsetila je da postoji plan za izgradnju bolničkog centra u Gračanici, te da će tokom posete videti gde je zapelo sa realizacijom, dodajući da je uprkos tehničkim problemima, obradovala informacija da je proteklih dana u Gračanici rođeno šest beba, ocenivši da je to najlepše što se zaista događa u našem u zdravstvu.

Obilaskom zdravstvenih ustanova u Kosovskom pomoravlju započela višednevnu posetu Kosovu i Metohiji. Nakon razgovora sa zdravstvenim osobljem u Kuscu, Pasjanu i Gračanici, prenela je da svi traže prvo i osnovno kadrove.

"Manje više i opremljenost, ali kadrove su svi tražili. Evo tu je i odluka nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije da će biti zaposleno oko 100 novih zdravstvenih radnika. Ono što me raduje to je da nema velikog broja lekara koji su na birou posebno u Kosovskom Pomoravlju i takođe u Gračanici, tako da oni svi imaju šansu da dođu do posla i veći broj sestara", kazala je Grjučić.

Navela je da uvek može bolje, ali da je veliko područje koje se pokriva, i da je na njoj da učini sve da narodu na KIM olakša, da pomigne kolegama i medicinskim sestrama, da zaštita bude dostupna ljudima kojima je neophodna.

O smeni generacija među lekarskim osobljem rekla je da je u Gračanici saznala da oko 60 lekara u narednih pet godina odlazi u penziju.

"Ono što u ovom trenutku možemo da uradimo je proširenje kadrovskog plana. Zapošljavanje mladih lekara i moramo da nađemo način ne samo na KiM već i u celoj Srbiji, da na neki način lekare koji dobijaju platu sve vreme svoje specijalizacije, da se vrate u ustanove koje su ih poslale, a ne da uz nekakvu vrlo skromnu svotu novca otplate specijalizaciju. Sa druge strane motivisati ih i ličnim dohodcima", precizirala je ministarka.

Sa saradnicima u ponoć će prisustvovati Vaskršnjem jutrenju u manastiru Gračanici koje će služiti raško-prizrenski vladika Teodosije, a očekuje se i da će posetiti manastire Visoki Dečani i Svete Arhangele kod Prizrena.

Obilaskom ustanova primarne i sekundarne zdravstvene zaštite u kojima se leči srpsko stanovništvo ministarka želi da se uveri u kakvim uslovima one rade, kvalitetu usloga koje pružaju i problemima koji ih prate u radu.

Posle Pomoravlja i centralnog Kosova predviđen je obilazak Goraždevca u Metohiji, Štrpca na krajnjem jugu Kosova i poslednji dan biće posvećen obilasku Bolničkog centra i Medicinskog fakulteta u Severnoj Kosovskoj Mitrovici.

среда, 15. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара