Crno tržište dijetetskih suplemenata – otrov za pacove, cement i pesticidi u lažnim lekovima

U falsifikovanim lekovima na crnom tržištu u Srbiji mogu se naći i otrovi za pacove, ostaci cementa, pesticidi i drugi kontaminirani sastojci, kaže za RTS Igor Špadijer iz Grupacije uvoznika i distributera dijetetskih suplemenata. Društvene mreže i sajtovi napravili su veliku pometnju, te građani iz neznanja kupuju nelegalne lekove i suplemente. Poručuje i da je ipak došlo do istorijskog pada u prodaji nelegalnih lekova.

U Srbiji je identifikovano preko 6.700 oglasa za nelegalnu prodaju dijetetskih suplemenata, koji nisu registrovani u bazi podataka Ministarstva zdravlja. Igor Špadijer rekao je za RTS da u zemlji u odnosu na 2019. godinu imamo drastičan pad prodaje tih suplemenata na crnom tržištu.

Špadijer, naime, objašnjava da su 2019. godine počeli sa edukacijom građana, koji na internetu i društvenim mrežama nisu znali da prepoznaju crno tržište, ističući da je i to razlog zbog kojeg je došlo do "istorijskog pada".

"Proizvodili su u regionu, ali i u drugim zemljama. Putem crnog tržišta dolazili su do nas i distribuirali se putem društvenih mreža. Pitanje je šta je u takvim lekovima – u kakvim uslovima su pravljeni i koje su sirovine korišćene“, objašnjava Špadijer.

Potreban oprez na mrežama

Naglašava da su u lažnim suplementima stučnjaci pronalazili i otrove za pacove, ostatke cementa, pesticide i druge kontaminirane sastojke.

Na pitanje šta navodi građane da kupuju lekove na crnom tržištu, Špadijer objašnjava da se u praksi pokazalo da su često u zabludi, da ne razlikuju legalnu od nelegalne prodaje, kao i da su društvene mreže i sajtovi napravili veliku pometnju.

"Dijetetske suplemente kontroliše sanitarni inspektor, dok crno tržište MUP i Uprava carina u koordinaciji“, zaključuje Špadijer.

субота, 10. јун 2023.
21° C

Коментари

A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
Pitanje :
У Темерину отворено највеће товилиште кечига у Србији
Dr Protic
Сутра се широм Србије обележава Међународни дан џеза
Savet koji moze da pomogne
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут