Meštani Medregovca morali su da napuste svoje selo, ali zemlju ne daju

Zbog nesigurnosti i stalnih krađa, stanovnici Medregovca su postepeno napuštali selo. Tako je 2017. godine i poslednja srpska porodica morala da ode iz opštine Podujevo u susednu Medveđu. Od kada je porodica Perović otišla iz sela, njihova kuća, sa imanjem od 40 hektara zemlje, neprekidno se pljačka i uništava. Ista situacija je i sa ostalim srpskim domaćinstvima.

Stari i bolesni Milica i Rašo Perović žive u susednoj Medveđi i tuguju za svojim domom i imanjem.

"Sve što je moglo da se ponese i da se slomi i da se đavoliše to je upropašćeno", kaže Milica, dok Raša dodaje da im je najteže palo to što su sve komšije izgubili.

O prodaji zemlje nema ni govora, složni su u odluci svi meštani tog sela.

"Mi smo doneli odluku da nećemo da prodamo imanje. Možda će se izmeniti politička situacija, kao što svi viču - biće bolje, svi pominju neku demokratiju. Da vidimo možda i to dočekamo", kaže Zoran Perović.

Umesto 20, 100 kilometara udaljeni

Ni do svog sela ne mogu kao ranije, od njih se traži da idu okolo, preko zvaničnog administrativnog prelaza, koji je udaljen oko 100 kilometara.

"Ovde je bio nezvanični prelaz, odnosno zvaničan prelaz, ali kao privremen. Nama je mnogo značio, a drugim prelazima nama je duže da dođemo, a ovde je dvadeset kilometara", ističe Vuko Ivović.

Goran Perović kaže da iz daljine vidi svoju kuću, i kako mu seku šumu, ali da je bespomoćan. 

"Ja dođem ovde, jave mi neki od komšija – 'seku ti šumu'. Ja sa ove tačke vidim kuću kao na dlanu i vidim njih gde seku, ali sam bespomoćan", rekao je Goran.

Radosav Milić iz Orlana seća se da je 1999. godine preko brda jedva izbegao sa 12 starijih meštana. Sve što su imali je ostalo u Orlanu.

"Četrdeset pet hektara zemlje smo imali i dve kuće, jedna je bila na spatu i prizemna", navodi Radosav.

Može li Sijarinska banja da oživi čitav Jablanički kraj

U obližnjoj Sijarinskoj banji ostalo je nekoliko raseljenih porodica. Smatraju da bi Banja, sa mnoštvom izvora lekovite vode, mogla da oživi čitav Jablanički kraj. Obećanja za to stigla su iz državnog vrha.

"Mi smo u ovoj godini od ministarstva građevine Vlade Republike Srbije dobili dva projekta, koje će finansirati to ministarstvo. To je u Sijarinskoj Banji izgradnja rimskog kupatila. Vrednost te investicije je negde oko 117 miliona dinara i drugi projekat je renoviranje Kulturnog centra, takođe u Sijarinskoj Banji", rekao je zamenik predsednika Opštine Medveđa Rade Perović.

Cilj je da se zadrže mladi ljudi, koji će moći da ostvare sve životne potrebe u tom delu zemlje.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи