Pedagoški asistenti pomažu mališanima romske nacionalnosti da se izbore sa školom

Više od 250 pedagoških asistenata već dvadeset godina pomaže romskim mališanima da se izbore sa izazovima školovanja i da ne odustanu na pola puta ka obrazovanju. Cilj je da što više Roma i Romkinja upiše i završi školu, jer je to najsigurniji put za izlazak iz siromaštva i uključivanje u društvo.

Zahvaljujući njihovom angažovanju i afirmativnim merama države, više je romske dece u školskim klupama. Menjaju se i roditelji - informišu se kako da upišu dete u školu, dolaze na roditeljske sastanke, učestvuju u školskim aktivnostima.

 

"Evo za ovaj upis za prve razrede nam se roditelji javljaju i upisuju decu, znači zainteresovani su. Pre smo mi morali da odlazimo u naselja u kućne posete, da li to sa nastavnicima ili sa stručnom službom, ponekad i sa socijlanim radnikom smo posećivali roditelje i našim savetima i sugestijama jačali njihove roditeljske kompetencije. Međutim danas je to druga priča, oni dolaze ka nama i obraćaju se i traže savete", kaže Božidar Nikolić iz Asocijacije pedagoških asistenata Srbije.

Ali imaju svoje probleme - jedan od najvećih je to što još nije rešen njihov radno-pravni status.

"To je jedan od najvećih problema s kojima se naše kolege i kolegenice suočavaju s obzirom da svake godine veliki broj kolega ima problem da započne rad od prvog septembra, čekaju se te pravne regulative, otvaranje konkursa. Eto čak i Ministarstvo prosvete mora lično da zove određene obrazovne institucije",, rekao je Nikolić.

 Za sada ih država angažuje na godinu dana, koliko traje školska godina.

"Ako posmatramo proteklih dvadeset godina onda kada je u pitanju dostupnost i obuhvat dece romske nacionalnosti Republika Srbija beleži značajne iskorake i naravno gledaćemo da ova vrsta mehanizma, ova vrsta instrumenta obrazovanja Roma u Republici Srbiji bude što više proširena i da sva pozitivna iskustva se diseminiraju i u sredinama gde asistenata romskih nema", rekao je Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog 

Uskoro bi trebalo da počne obuka pedagoških astistenata, koji će biti podrška romskim srednjoškolcima.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво